Batoane de susan

Batoane de susan

Îmi plac mult batoanele cu semințe de tot felul, însă acum fug de zahărul rafinat ca dânsul de tămâie și atunci prefer să-mi fac singură majoritatea dulcegăriilor. Plus că cele din comerț au o duritate soră cu diamantul, mai că îți spargi dinții în ele ori flencăni mai ceva ca o căpriță până le înghiți.

Batoane de susan

Și după cum bine vedeți, le-am porționat frumos în mini batoane de susan, tocmai pentru că ele sunt o mică gustare dulce, binevenită doar în momentele de maximă urgență. Sper totuși să le mănânce altcineva înaintea mea 🙂

Comparativ cu zahărul, chiar și el brun, nectarul de cocos are un indice glicemic mai mic, are un gust foarte plăcut și aparte.

Semințele de susan sunt cea mai cunoscută sursă de calciu, însă pe lângă acesta mai sunt bogate și în magneziu, fosfor, potasiu, cupru, mangan și seleniu. Din punct de vedere proteic, conține toți aminoacizii necesari, însă unul dintre ei abundă în aceste semințe, și anume arginina. Arginina are o serie de roluri în organism, ajută sistemul hepatic și cel cardiovascular, prin regenerarea ficatului și prin menținerea tonusului vascular și mai ajută la repararea oaselor și în cicatrizarea rănilor.

Susan prăjit

Batoane de susan

Ingrediente:

50 grame susan

40-45 grame nectar de cocos

Preparare:

Susanul se prăjește ușor într-o tigaie non aderentă, până prinde o culoare aurie-ușor maro. Când este gata, se transferă într-un vas și se lasă la răcit. După ce se răcește se amestecă cu nectarul de cocos, se întinde compoziția în strat subțire de 3-4 mm pe o tavă acoperită cu hârtie de copt și se dă la cuptor pentru 3 ore, modul ventilație la 90°C.

Dacă aveți un cuptor clasic, îl setați la o treaptă inferioară și urmăriți compoziția să nu se ardă.

Când este gata, se scoate tava și se lasă la răcit. Batoanele vor fi puțin moi, nu au consistența celor făcute cu zahăr caramelizat, însă gustul este deosebit.

Batoane vegane de susan

Lasă un comentariu