Beneficiile cireșelor
Cireșele sunt bogate în antocianine, mai exact în cianidină, care au efecte antioxidante, anticancerigene, anti-inflamatoare, proprietăți antivirale și antibacteriene. Pe lângă aceste uimitoare efecte, cireșele sunt un bun detoxifiant al organismului, având și rol de protecție împotriva intoxicației cu metale grele.
Dacă ai auzit de efectul nociv al luminii albastre, trebuie să știi că cireșele, prin conținutul lor bogat de zeaxantină și luteină, protejează ochii împotriva surselor de lumină emise de ecranele telefoanelor, computerelor, etc. Dacă te-ai expus luminii albastre înainte de ora de culcare, tot cireșele te vor ajuta pentru că ele reglează nivelul de melatonină și calmează sistemul nervos.
Conform USDA, 100 grame cireșe au 63 kcalorii și conțin o cantitate bună de potasiu, mineral care reglează tensiunea arterială și cantitatea de sodiu din corp.
Cireșele sunt recomandate în curele pentru prevenirea sau inhibarea apariției diverselor boli, cum ar fi: cancerul mamar și de colon, boli de inimă, depresie și Alzheimer.
Dacă n-ai profitat vara aceasta de cireșe, încă le mai găsești în piață și îți poți pune spre păstrare și codițele acestora, folosite în ceaiul benefic rinichilor și în extracte folosite pentru combaterea celulitei.
Ca o încheiere, pot să spun că nu am crescut cu un cireș în curtea bunicilor, zilele trecute chiar am făcut un inventar al fructelor mâncate frecvent în copilărie, însă am recuperat serios în fiecare vară de adult și încă mă bucur de aceste fructe delicioase. Am și o rețetă cu cireșe pe care nu o ratez, chiar și în toiul iernii, pentru că în fiecare vară îmi pun la păstrare cireșe la congelator.
De citit și: http://www.formula-as.ro/2008/821/medicina-naturii-44/ciresele-9659