Ce sunt vlăstarii sau microplantele?

Ce sunt vlăstarii sau microplantele?

Vlăstarii sau microplantele sunt plante tinere, cu o lungime de doar câțiva centimetri, cultivate adesea din cele mai populare legume, leguminoase sau ierburi aromate. Plantarea se face pe sol, în condiții de umiditate și lumină controlate. Potențialul activ din aceste plante este la cote mult mai mari decât din plantele mature, roditoare. Acest lucru le face mult mai hrănitoare, mult mai pline de nutrienți.

Vlăstari de creson

Rolul microplantelor

Până nu demult au fost folosite la scară largă pentru garnisirea farfuriilor de către chefi, deci apreciate pentru partea estetică, ci nu pentru partea nutritivă. Din ce în ce mai multe studii ne arată beneficiile microplantelor și se arată că vlăstarii conțin de la 4 până la 40 ori mai mulți nutrienți decât planta matură.

De ce această concentrare de nutrienți în aceste mici plante? Pentru că le ajută în a deveni plante mature și dozajul se face treptat, asigurându-le o creștere susținută în timp. Gustul lor este mai intens, nutrienții mai mulți, astfel că la o masă nu avem nevoie de o cantitate prea mare de microplante.

Câteva beneficii ale vlăstarilor

Vlăstarii de varză roșie, amaranth roșiatic și ridiche japoneză conțin nivelul cel mai mare de vitamina C, vitamina K și vitamina E.[1]

Vlăstarii de muștar sunt bogați în antioxidanți, iar cei de varză ajută la menținerea presiunea sângelui în limite normale. Vlăstarii de coriandru conțin carotenoizi, care ajunși în corpul uman se comportă precum antioxidanții, sunt antiinflamatori și sprijină sistemul imunitar.

Microplantele din semințe de floarea soarelui înglobează între 24% și 30% proteine și sunt bogate în fier.

Vlăstarii de linte au efecte diuretice și sunt suport pentru sănătatea rinichilor, iar microplantele din semințe de mazăre conțin fibre, vitamina C, fier și acid folic.

Vlăstari de varză roșie

Microgreens România și un atelier detox

Pe lângă vlăstarii din mazăre, fasole mung, busuioc, creson și altele, mai sunt și vlăstarii de grâu sau iarba de grâu. Sucul din iarbă de grâu este recomandat pentru curățarea sângelui, deci este un ajutor în detoxifierea organismului și a ficatului.

Vlăstarii pot fi crescuți și acasă cu grijă și răbdare sau pot fi comandați de la cei care le produc. Unul dintre producătorii de pe piață este Microgreens România. Tot ce vedeți în imagini sunt vlăstari de la Microgreens, delicioși și gata de savurat.

Și tot vorbind de vlăstari, te invit mâine 25 ianuarie la restaurant Barca începând cu ora 18.30 la un atelier despre detox. Mai multe detalii legate de eveniment găsești aici, iar înscrierea se face folosind formularul de contact.

Love green!

Vlăstari de broccoli

Vlăstari de busuioc verde

Vlăstari de mazăre

Vlăstari de măcriș roșu

Vlăstari de muștar verde

[1] http://www.webmd.com/diet/news/20120831/tiny-microgreens-packed-nutrients#2

 

Summary
Event
Detox prin puterea vlăstarilor și a probioticelor
Location
Restaurant Barca, Iscovescu Barbu 19,București,