Ceaiul Kombucha
Prima dată când am băut kombucha eram într-un restaurant vegetarian. N-am fost foarte încântată, era un pic cam tulbure și gustul… cam palid. Însă, într-o vizită la Lovegan, favoritul meu, am retestat kombucha. Mi-a plăcut foarte mult și am rămas cu dorința de a-mi procura de undeva această băutură. M-am pus pe cercetat și stupoare!!!
Kombucha este un conglomerat de bacterii și drojdii care se hrănesc cu zahăr și cu substanțe rezultate din infuzia de ceai negru sau verde, o „ciupercă” care transformă această infuzie într-o băutură ușor acidulată, cu un miros puțin înțepător și cu uimitoare beneficii pentru organismul uman.
Se spune despre ceaiul de kombucha că balansează pH-ul corpului, îmbunătățește digestia, reduce presiunea arterială, este bogat în antioxidanți, detoxifică ficatul, ajută în artrite, gută și reumatism, vindecă infecțiile cu ciuperci, ajută în regenerarea celulară, și multe altele.
Pe un eșantion de 1000 de persoane care au testat beneficiile ceaiului kombucha, s-au constatat următoarele: i-a ajutat în constipație, artrită, ulcer, au dormit mai bine, i-a ajutat în reducerea consumului de zahăr și o serie de alte lucruri bune.
După atâta documentație ce credeți că am făcut? Am contactat o doamnă tare drăguță care mi-a oferit „ciupercuța” și m-am pus pe treabă.
Ceaiul de kombucha se prepară foarte ușor dacă țineți cont de niște reguli: aveți nevoie de cultura de kombucha („ciuperca”), o cantitate de lichid de start – ceai deja fermentat dintr-o sesiune anterioară – îl primiți o dată cu ciuperca, un recipient din sticlă – de preferat, tip borcan, ceai negru și zahăr.
Pentru 2 litri de ceai am făcut o infuzie de 2 litri din ceai negru, cam 4 lingurițe la litru îndulcit cu 150-170 de grame de zahăr brun – la litru sunt necesare 70-100 grame de zahăr, l-am lăsat la răcit și când a atins temperatura camerei l-am turnat într-un recipient , am turnat lichidul de start – minim 10% din cantitatea pe care doriți să o obțineți și am pus cultura de kombucha deasupra. La fiecare nouă sesiune de ceai trebuie să opriți din cel făcut o cantitate de 10% pentru noul ceai.
Cultura primită de mine a mai făcut un pui, din cultură s-au desprins treptat fâșii care au acoperit toată suprafața ceaiului, formându-se noua cultură. D-abia aștept să dau și eu mai departe puiuți de kombucha.
Pentru mai multe detalii și sfaturi aveți linkurile de mai jos, este important să vă documentați înainte de a pune cultura la treabă.
http://www.kombuchakamp.com/what-is-kombucha
http://ligiapop.com/2012/05/28/ligias-kitchen-ceaiul-de-kombucha/