Curmalele și beneficiile lor
Știți sentimentul acela când ai un actor preferat, îi urmărești toate aparițiile și te gândești: cum ar fi să mă întâlnesc cu el/ea într-o zi? și ce crezi… că într-o zi chiar îl/o întâlnești, dați mâna politicos, ceri un autograf și pleci bucuros că ai făcut chiar și o poză cu respectivul/a. Pe bune că eu am trăit ceva asemănător când am găsit pentru prima dată la un supermarket bio curmale crude. Da, ai citit bine: curmale crude.
Eu tot spun în stânga și în dreapta: când mergeți în concedii nu ocoliți piețele, supermarketurile specifice unei țări sau magazinele bio. Găsești acolo ce la tine în țară nici nu visezi vreodată să vezi. Cum ar fi curmale crude!
În afară de faptul că le folosești pe post de îndulcitor natural sau ca liant în prăjiturile raw vegane sau poate le consumi ca atare, ce știi despre ele? Curmalele înmagazinează carbohidrați care furnizează rapid energie corpului, fibre pentru o bună digestie și pentru scăderea nivelului de colesterol, minerale, precum: potasiu, calciu, magneziu și vitaminele A, B6 și K.
Curmalele crude sunt dulci, dar nu ca cele uscate, și strâng puțin de limbă, sunt crocante și cu un conținut de apă nu foarte mare. Îți recomand să le încerci cu prima ocazie.
Știai că:
- Un palmier matur poate produce până la 180 kg de curmale pe sezon?
- Un ciorchine de curmale poate avea de la 600 la 1700 de curmale?
- În livezile moderne de curmali, polenizarea acestora se face manual prin metode specifice, iar în Iraq există un cățărător care facilitează polenizarea?
- În țările musulmane încheierea postului se face prin consumul de curmale și apă, pentru a preveni mâncatul excesiv după lunga perioadă de postit?
- Denumirea lor provine din greacă – „daktylos”- și înseamnă deget?
- Curmalele medjool sunt cea mai scumpă varietate datorită faptului că se cresc și cel mai greu?
- Palmierul care produce curmale poate atinge vârsta de 100 de ani și ajunge până la 30 metri înălțime?