Gigantes plaki – rețetă grecească vegană
Această rețetă grecească vegană numită gigantes plaki am pregătit-o în urma unei provocări primite de la Cămara Grecească. Pentru că am primit de la ei un ulei de măsline foarte bun, am fost inspirată să gătesc o rețetă grecească care mie îmi place foarte mult.
Bucătăria grecească cuprinde nenumărate preparate vegetariene și pe cele mai multe le-am testat în călătoriile mele în Grecia. Cred că este țara unde mă simt cel mai bine: cu oameni veseli și primitori, cu peisaje superbe, cu mâncare bună, cu tradiții, cu mult ulei de măsline și cu pisici.
Dor de Grecia
Cu dor de Grecia, cu amintiri minunate și cu o dorință de a explora aceste ținuturi frumoase, vă invit să preparați această rețetă grecească vegană delicioasă și să mă susțineți cu un like în social media. Despre savoarea rețetei vă pot povesti multe, însă cel mai bine este să o încercați voi. Combinația dintre oregano și scorțișoară este… nu-mi găsesc cuvintele pentru a descrie acest gust atât de plăcut. Știu! Desăvârșită!
Gigantes plaki
Ingrediente:
250 grame fasole gigant uscată
1 kg roșii proaspete
80 grame pastă de tomate
2 cepe (aproximativ 150 grame)
2 căpățâni usturoi
2 linguri ulei de măsline
1 linguriță oregano uscat
½ linguriță scorțișoară Ceylon pudră
sare după gust
pătrunjel verde tocat mărunt
Preparare:
Fasolea uscată se pune la înmuiat peste noapte sau timp de minim 8 ore.
Fasolea hidratată se pune la fiert timp de 1,5-3 ore, timpul de fierbere diferă în funcție de cât este de vechi bobul de fasole.
Se încinge cuptorul la 180˚C.
Ceapa și usturoiul tocate mărunt se călesc în uleiul de măsline (se poate adăuga puțină apă pentru a le prăji mai sănătos) într-o tigaie încăpătoare.
Când ceapa s-a înmuiat, se adaugă pasta de tomate și se lasă pe foc 1-2 minute.
Roșiile curățate de coajă și tăiate cuburi se pun în tigaie peste celelalte ingrediente și se lasă pe foc pentru 10 minute. La jumătatea timpului se adaugă oregano uscat, scorțișoara și sarea și se amestecă bine.
La final se adaugă fasolea fiartă peste sosul de roșii, se amestecă și se transferă totul într-un vas pentru a sta la cuptor timp de o oră la 180˚C.
Se asezonează cu pătrunjel verde.






Un gând despre “Gigantes plaki – rețetă grecească vegană”