Pâinea graham – baza vegetarianismului
Probabil te întrebi, așa cum am făcut-o și eu, de ce pâinea graham este baza vegetarianismului. Ei bine, Sylvester Graham a fost un dietetician american din anii 1800 care a pus bazele vegetarianismului. El a enunțat o serie de principii legate de consumul de carne și de alte produse de proveniență animală: carnea trebuia exclusă, iar celelalte produse animale trebuiau consumate cu moderație și să fie foarte proaspete.
În anii 1800, când revoluția industrială luase amploare, până și ideea de pâine era revoluționară. Pentru obținerea unui pâini cât mai albe se foloseau aditivi precum clorul și alaunul, astfel rezulta o pâine foarte albă, rafinată și destinată, în special, clasei mijlocii. Contrariat de astfel de practici și de substanțe folosite, Sylvester Graham a inventat făina și pâinea graham. El era convins că o astfel de pâine care înglobează toți nutrienții bobului de grâu și nu conține aditivi este mult mai nutritivă și mai sănătoasă.
Eu zic că avea dreptate! Făina de tip graham este obținută prin măcinarea fină a endospermului – învelișul care îmbracă germenul bobului de grâu și prin măcinarea grosieră a învelișului exterior al bobului de grâu și a germenului acestuia. Cele două părți sunt combinate și formează o făină perfectă pentru copt și cu o durată mare de viață. Vel Pitar respectă vechea tradiție și macină bobul de grâu lăsând tărâțele mari.
În 1829 Sylvester Graham împărtășea ucenicilor săi faimoasa rețetă de pâine graham, iar astăzi, Vel Pitar o aduce și în casele noastre respectând principiile vegetarienilor. Bogată în nutrienți importanți pentru dieta noastră și cu un gust consistent de cereale, pâinea graham oferită de Vel Pitar este parte din viața mea. Un gust ușor dulceag, o consistență fermă și un aspect rustic, dar și elementele nutritive, lipsa conservanților și lipsa E-urilor, sunt principalele argumente pentru care eu aleg această pâine.
Pot să spun că mă bucur de pâinea graham la micul dejun alături de un preparat vegetarian și astfel susțin o dietă echilibrată, la fel cum Sylvester Graham încuraja lumea în urmă cu aproximativ 200 de ani.
Cu ingrediente la vedere și cu o tradiție de secole, pâinea Sylvester Graham nu este făcută din faină provenită din grâu OMG (Organisme Modificate Genetic). Ingredientele acesteia sunt: făină graham de grâu, apă, gluten de grâu, drojdie, melasă din sfeclă de zahăr, sare iodată, maia deshidratată de grâu, făină albă de grâu 650 în procent de doar 0,25%.
Felicitări Vel Pitar pentru atenția oferită stilului de viață vegetarian și mulțumim pentru această pâine grozavă!
2 gânduri despre “Pâinea graham – baza vegetarianismului”
Aceasta paine este cea mai sanatoasa?…unii zic ca painea integrala…mi-as dori sa postati alimente si diete ptr,cei cu boli grave..va multumesc !…o zi superba,intregului colectiv !
Eu zic că pot fi la fel de sănătoase dacă se respectă niște reguli de bun simț, adică pâinea integrală să fie doar din făină integrală, fără coloranți sau alte bazaconii. La gust, eu prefer pâinea graham, este mult mai intensă, este bogată în fibre și este foarte gustoasă. Plus că oferă o senzație de sațietate mai rapid decât o pâine obișnuită, datorită măcinișului grosier. Cât despre dorința dvs legată de o dietă pentru diverse boli, este foarte important să consultați un specialist cu experiență. Cel mult vă pot fi o sursă de inspirație în bucătărie. Sănătate din plin și o zi frumoasă!