De curând am ieșit în oraș cu o prietenă și am testat un nou local deschis în București. Cum oferta lor în băuturi era variată, însă restrânsă în felurile de mâncare servite, am ales să mănânc un quiche. Așa mi-a încolțit în cap ideea de a coace acasă un quiche cu broccoli și ceapă.
De unde provine quiche-ul
După nume am spune despre quiche că este francez la origini, însă, uimire, el vine din Germania. De fapt, „kuchen” alias „cake” în engleză sau „prăjitură” în limba maternă, a fost înlocuit de francezi cu „lorraine”. Quiche lorraine este rețeta clasică de quiche cu bacon, ea evoluând de-a lungul timpului. De la blatul de pâine la cel de patiserie cu unt, până și umplutura a evoluat. Pe lângă ingredientele de bază, ouă și smântână, s-a adăugat și brânză.
Rețetă de quiche cu broccoli și ceapă
Ingrediente pentru blat:
280 grame făină (am folosit făină nealbită)
170 grame unt 82% grăsime
6 linguri apă foarte rece (răcită la congelator)
un praf de sare
Ingrediente pentru umplutură:
1 broccoli (300 – 400 grame, doar buchețele, fără cotor)
3 cepe uscate măricele (aproximativ 300 grame)
200 grame brânză Gruyere maturată 12 luni
200 ml smântână pentru gătit 35% grăsime
100 grame emmentaler
3 ouă
sare
piper
un vârf de cuțit nucșoară măcinată
2-3 căței de usturoi (opțional)
unt sau ulei pentru călit
Preparare:
Se pregătește o tavă rotundă pentru copt tarte cu diametrul de 26-28 cm.
Cuptorul se încălzește la 180°C.
Întâi pregătim aluatul pentru tartă astfel:
- Într-un robot de bucătărie cu lama în S se pune făina, untul tăiat cuburi și sarea și se amestecă până se formează niște firimituri (făina s-a amestecat cu untul).
- Se adaugă apa foarte rece și se amestecă în robot până se formează un aluat. Apa rece va ajuta untul încorporat în făină să se întărească.
- Se transferă aluatul pe hârtie de copt sau folie alimentară și se dă la frigider pentru 30 minute. Dacă vă grăbiți, îl puteți pune la congelator pentru 10 minute.
- După ce s-a scurs timpul și aluatul s-a întărit ușor, se scoate și se întinde cu ajutorul unui sucitor având grijă să acoperim tava de copt și să rămână extra și pentru a acoperi marginile ei cu acest aluat.
- Se transferă aluatul întins în tavă și se presează bine pentru a sta prins de pereții tavei. Marginile sunt ușor acoperite cu aluat, nu se merge cu aluatul mai jos de marginea tăvii.
- Tava cu aluat se dă la frigider pentru 30 minute sau la congelator pentru 10 minute.
Preparare compoziție:
Între timp, cât există acești timpi liberi pentru răcirea aluatului, se prepară compoziția astfel:
- Ceapa se toacă așa cum vă place (rondele, julienne) și se călește 5 minute în unt sau ulei.
- Broccoli spălat și tăiat buchețele se călește alături de ceapă timp de 5-10 minute.
- Dacă în urma călirii aveți exces de apă, scurgeți bine și dați deoparte legumele pentru etapa următoare.
- Ouăle se bat cu telul într-un vas adânc, apoi se adaugă sare, piper după gust și nucșoara măcinată și smântâna pentru gătit.
- Brânza Gruyere și Emmentaler se rad pe răzătoarea mare și se lasă deoparte.
Se scoate aluatul de la frigider/congelator, se înțeapă cu o furuculiță toată suprafața lui și se dă la cuptor pentru 10-15 minute până devine ușor auriu.
După 10-15 minute se scoate tava de la cuptor și se adaugă legumele călite, apoi se adaugă brânza rasă, iar peste ele se toarnă amestecul de ouă și smântână.
Se coace la 180°C pe mijlocul cuptorului timp de 20-25 minute.
Cuptorul meu este electric și am ales programul de coacere intensivă cu ventilație.
Nu vă faceți griji dacă aluatul în prima etapă de coacere se umflă, pentru că sub greutatea compoziției se va lăsa.
Dacă vreți să evitați umflarea lui, la etapa de coacere ușoară se pun în tavă boabe uscate de năut pe hârtie de copt sau boabe ceramice speciale.
Vă aștept pe Instagram cu pozele voastre!