Sparanghel alb, sparanghel verde. Nu pot să spun decât că ambele tipuri de sparanghel sunt la fel de gustoase și de sănătoase. Spre deosebire de sparanghelul verde, cel alb crește în pământ ferit de lumina soarelui, de aceea și culoarea lui albă.
Cum alegem sparanghelul alb
Trebuie să fiți atenți când cumpărați această legumă, de recomandat ar fi în perioada de recoltare, adică aprilie-iunie. Dacă vreți să vă mai răsfățați din când în când puteți să o faceți înțelept. Când cumpărați sparanghel alb verificați partea tăiată să nu fie ofilită, mucegăită sau pătată, întreaga tulpină nu trebuie să fie ridată – semn de ofilire, iar albul să fie alb, fără pete maronii. Tulpinile mai groase pot fi mai ațoase, așa că studiați bine buchetul înainte de a-l pune în coșul de cumpărături.
Când gătiți această legumă aveți două opțiuni: fie îl cojiți cu ajutorul peeler-ului pentru cartofi, dar păstrați cam ½ sau ¼ din tulpină necurățată, fie îl gătiți necurățat. Indiferent ce metodă alegeți, un lucru este clar: cam jumătate din tulpina inferioară o veți arunca pentru că este lemnoasă. În momentul în care rupeți tulpina de sparanghel alb, se va rupe exact de unde începe partea lemnoasă. Păstrați pentru gătit capetele cu vârf.
Eu am ales să coc sparanghelul alb nedecojit, evident că nu toate tulpinile au fost grozave, asta pentru că printre ele am mai avut și niște bătrânele un pic mai ațoase, dar nu-i bai, încă ne permite dantura.
Am spălat sparanghelul și i-am tăiat partea lemnoasă – un sfat: când tăiați, cuțitul trebuie să secționeze ușor. Dacă trece mai greu prin tulpină, înseamnă că trebuie să mai tăiați din ea. Am așezat tulpinile pe o tavă de copt, le-am uns cu ulei de măsline, sare și piper, pe unele am pus chiar praf de chili și le-am copt la 180° C timp de 20 minute.
Pentru spanacul cremos am opărit timp de 1 minut 200 grame de frunze se spanac tânăr, le-am scurs bine și le-am băgat în blender cu 100 grame de brânză cremoasă de la Artesana și câțiva căței de usturoi zdrobiți. Se mixează bine până se obține o cremă, opțional puteți adăuga și sare, dacă simțiți nevoia.
La capitolul brânză pot să vă spun că am ales Artesana pentru că m-au cucerit. Au produse foarte bune, ambalate în borcane de sticlă. Iaurturile sunt demențiale și brânzicile cremoase de văcuță și capră sunt grozave. Când am fost la cumpărături, am studiat câteva opțiuni de brânză cremoasă aflate pe raft. Am fost dezamagită de câte ingrediente necunoscute naturii poți găsi în aceste produse și cât de mic este procentul de brânză dintr-o cutie. Deschideți bine ochii și citiți cu atenție etichetele. Din dorința de a produce cât mai mult și cât mai ieftin, producătorii renunță la calitate și la sănătatea consumatorului.
Sănătate!