Prima dată când am mâncat supă cremă de dovleac, m-am îndrăgostit instant. Acum foarte mulți ani… Neobrăzată cum sunt, am profitat pe ici-colo de câte o supă cremă de dovleac în loc să o prepar chiar eu. Și azi, din mâinile Aromaverde iese prima supă cremă de dovleac. Și asta nu că e de sezon, ci pentru că acum două săptămani o obraznică supă de dovleac cu spumă din lapte de cocos m-a provocat. O să vină și rândul ei la Aromaverde.
Ei bine, din 800 grame de dovleac plăcintar copt, iese o supă de lingi castroanele. Am pus la fiert într-o olicioară un morcov, o rădăcină de pătrunjel, o bucată potrivită de țelină și doi cartofi mărunței. Când toate legumele au clocotit, am tras oala de pe foc și am așteptat să se răcească puțin. Ce era mai important: legumele au fiert cu 3 boabe de ienibahar, dar cred că mai mergeau vreo două, așa cât să ciupească la nas.
Am călit ușor o ceapă în unt, dacă sunteți vegani folosiți uleiul de măsline sau o altă variantă preferată. Legumele fierte cu tot cu zeama lor, dovleacul copt decojit și ceapa trasă la tigaie le-am mixat bine cu blenderul până am obținut o cremă. Dacă considerați că e prea cremoasă, mai adăugați apă, invers, ar trebui să nu vă pripiți și să nu adăugați toată zeama de la legumele fierte, ci treptat. Pentru un farmec aparte, am adăugat chimion pudră, turmeric, piper, frunze uscate de coriandru și sare de Himalaya.
Toppingul acela interesant din mijlocul farfuriei, care mi-a umplut casa de o mireasmă îmbătătoare și care m-a făcut să salivez în timpul ședinței foto, este usturoi tras ușor la tigaie în unt, cu puțină sare și frunze uscate de coriandru. Nu sunt o fană a coriandrului verde proaspăt pentru că încă nu m-am obișnuit cu aroma lui, însă frunzele uscate sau boabele sunt sublime.
Dacă vă organizați în bucătărie, cât timp se coace dovleacul, puteți pregăti celelalte ingrediente și când plăcintarul s-a rumenit, mixați tot și în 60-70 minute aveți o supă nebunie.
La dovleci înainte!