Tiramisu raw
Dacă vorbim de tiramisu raw mie îmi place să fie intens, dulce ponderat și cu o cremă pufoasă. Rețeta aceasta de tiramisu raw vegan este perfectă pentru cei care nu beau cafea, însă adoră gusturile intense și pline de savoare. Așa, ca mine! 🙂
M-am tot gândit, m-am tot învârtit și nu știam ce combinație să fac astfel încât să te dau pe spate. Glumeam! Îmi primul rând trebuie să-mi placă mie, ca apoi să treacă la stadiu de articol cu rețetă.
Exceptând nectarul de cocos și vanilia, cred că ingredientele din rețeta de tiramisu raw sunt acceptabile, am evitat pudrele de orice fel, pentru că am constatat că le folosesc din ce în ce mai rar în prăjituri, însă peste vanilie și nectarul de cocos chiar nu pot să trec. Ele sunt parte constantă din stocul meu de bunătăți și le folosesc cu grijă și pentru gusturi speciale, căci chiar sunt speciale. Știu că sunt 2 ingrediente scumpe, însă le consumi și foarte greu, așa că nu-ți face griji dacă dai prea mult pe ele. Învață să le consumi moderat, căci și natura le oferă în ambalaj mic sau în condiții deosebite: păstăi drăgălașe de vanilie și nectar prețios cules cu atenție din floarea de cocos. Știai că un cocotier poate atinge și înălțimea de 30 metri?
Tiramisu raw
Ingrediente:
Pentru blat:
200 grame nuci românești și hidratate minim 8 ore
30 grame boabe de cacao crude sau cacao nibs (boabe deja sparte)
4 curmale mari, moi și fără sâmburi (au cântărit aproximativ 80 grame)
1 lingură cu vârf pudră de roșcove + extra pentru pudrat (aproximativ 25 grame)
2 lingurițe extract de vanilie
Pentru cremă:
200 grame caju crud și hidratat minim 8 ore
200 ml lapte vegetal crud
20 grame sau 2 linguri tărâțe de psyllium
3-4 linguri nectar de cocos (îl recomand pentru gustul lui aparte și puternic, de caramel dulce-acrișor, cu alt îndulcitor obțineți doar gustul de dulce)
pastă de vanilie sau conținutul unei teci de vanilie
fulgi de cocos sau fulgi de ovăz pentru pudrarea tăvii
Preparare:
Aveți nevoie de o tavă rotundă de tort cu diametrul de 16-18 cm și înaltă de 5-8 cm.
Obținerea blatului:
Boabele de cacao se sparg și se curăță de coaja lor, se mărunțesc în robotul de bucătărie cu lama în S (puteți lăsa și bucăți mai mari), apoi se adaugă nucile românești, curmalele mărunțite, pudra de roșcove și extractul de vanilie și se mixează bine în robot până se obține o cocă. Datorită curmalelor, restul ingredientelor se leagă între ele formând o bilă în timpul mixării. Amestecul obținut se întinde într-o formă rotundă de tort (am folosit o tavă de 17 cm diametru și 6 cm înălțime). Dacă nu este o tavă ceramică sau cu aspect cerat, atunci blatul se va prinde de fundul acesteia, chiar și înghețat, așa că fie o pudrați cu fulgi de cocos înainte de a întinde blatul, fie cu fulgi de ovăz.
Obținerea cremei:
Tărâțele de psyllium se amestecă bine cu laptele vegetal și se lasă deoparte.
Caju-ul se mixează bine în robotul de bucătărie cu lama în S împreună cu nectarul de cocos și vanilia, apoi se adaugă tărâțele hidratate cu lapte și se mixează pentru omogenizare. Atenție, amestecul va fi destul de elastic, dacă considerați că mai este nevoie de lapte, puteți adăuga extra. Probați și gustul dulce, eu am vrut să nu fie foarte dulce, dar dacă simțiți nevoia de mai mult, mai adăugați nectar de cocos.
Amestecul obținut se toarnă în tavă și se întinde bine. Tava se pune la congelator pentru câteva ore, cât să prindă o crustă tare pe margini și să se desprindă bine când desfaceți tava.
Înainte de a servi, pudrați toată suprafața prăjiturii cu pudră de roșcove.
Un mic secret: intensitatea boabelor de cacao crude împreună cu pudra de roșcove înlocuiesc cu succes cafeaua din rețeta de tiramisu clasic, așa că nu te gândi să dai skip acestui ingredient. 😉






7 gânduri despre “Tiramisu raw”
Buna ziua! E minunat ce vad 🙂
Intrebare off topic: cu ce aparat ati facut pozele?
Mulțumesc frumos! Pozele sunt făcute cu un Nikon D7000 cu obiectiv 17-50 mm Tamron, plus filtru de polarizare. 🙂
Dar nu este singurul obiectiv pe care îl folosesc la poze. 🙂
ma intereseaza cite calorii are o … felie ?! multumesc !
Deserturile raw vegane înseamnă moderație prin faptul că sunt foarte sățioase, ingredientele sunt bogate în nutrienți, iar gustul unui astfel de desert se savurează. Nu există porția a doua, este doar un desert cu care este bine să ne delectăm conștient.
Am testat, de curiozitate, câte calorii are tortul raw făcut de mine. Mai multe decât rețeta unui chec luat la întâmplare de pe internet, însă este clar că eu am împărțit tortul la 10 persoane, pe când un chec niciodată nu va fi mâncat de 10 persoane, pentru că nu ne mulțumim doar cu o felie, în general, zahărul naște dorință de mai mult.
Mai jos vă las un link unde puteți calcula orice rețetă doriți dvs, dar nu caloriile contează, ci calitatea mâncării și modul ei de preparare. Numai bine! 🙂
http://www.caloriecount.com/cc/recipe_analysis.php
Wow! Nu stiam ca exista cocotieri asa inalti, dar pentru bunanatatea asta m-as cocota si la 40 de m sa adun cateva nuci.
O, da! Minunile cresc în copaci 😀