Unde și ce mâncăm în Thailanda

Unde și ce mâncăm în Thailanda

Dacă te afli în Thailanda află că poți mânca foarte ieftin, chiar mai ieftin decât în propria ta țară. Ce zici de o supă cu 3,5 lei? Adică 30 baht, moneda thailandeză. Ca vegetarian sau vegan poți mânca cu 10 lei pe săturate, dar la punctele de tip fast-food. Stai, nu te gândi la marile lanțuri de mâncare fast food. Mâncarea thai se prepară repede pentru că legumele se trag rapid la tigaie sau se scufundă de 2-3 ori într-o baie de apă fierbinte. Dar orice preț mic are și dezavantajul lui.

Chili proaspăt Bangkok

Să încep cu zahărul. Cam în toate preparatele culinare thai se poartă zahărul. Toate cărțile de bucate includ în rețetele thailandeze zahărul. De ce? Pentru că mâncarea are gust mai bun, este chiar răspunsul unei thailandeze care gătește într-un restaurant thai. Problema numărul 2: monoglutamatul de sodiu. Toți îl folosesc, cu lingura dacă ai noroc, ci nu cu polonicul, pentru gustul delicios oferit mâncării. Eu am trăit pe pielea mea o parte din efectele lui negative: la jumătate de oră după ce am mâncat am simțit cum tâmplele și fața începeau să se strângă ca într-o menghină, apoi migrenă, senzație continuă de sete și de uscăciune a gurii. Problema numărul 3: chicken stock, meat base sau cum vrei tu să denumești zeama de carne fiartă. În toate supele și preparatele stir-fry thailandezii folosesc 1 lingură sau mai multe de fiertură de carne, motivul evident fiind gustul. Problema numărul 4: prea picant. Termenul de „a little spicy” este greu de materializat, s-ar putea să te alegi cu o farfurie mai picantă decât un kil de chili, pentru că thailandezii mănâncă foarte picant. Problema numărul 5: cum faci să nu mănânci toate chestiile de mai sus?

Sora mea, înarmată cu o hârtie pe care avea trecute în thailandeză toate aceste NU-uri (no meat base, no sugar, no monoglutamate, no spicy), a reușit cu succes să convingă câțiva oameni binevoitori să ne aducă niște farfurii decente de mâncare. Râsu’-plânsu’ este că te vei lovi și de oameni care nu vor să înțeleagă ce scrie în limba lor și îți vor găti cum vor ei. Că d-asta este o țară liberă!

Trecând peste clipele mai puțin plăcute, am întâlnit și restaurante unde poți mânca legume organice, fără adaos de monoglutamat în preparate sau care pur și simplu respectă dorința ta sau chiar sunt interesați dacă suferi de vreo alergie.

Unul dintre preferate este mini lanțul de restaurante Baan Khanitha din Bangkok, unde este afișat la vedere „no monosodium glutamate”, iar legumele și fructele provin din agricultură organică. Au și o pagină în meniu dedicată vegetarienilor, însă dacă îți face cu ochiul ceva cu adaos de carne, ei îți pot găti orice înlocuind cu tofu sau cu legume.

Un alt loc de poveste este restaurantul Inn Chan din Sampran Garden sau Rose Garden Riverside. Ca locație este mai greu de accesat, fiind în împrejurimile Bangkok-ului, însă dacă vrei să vizitezi grădina de trandafiri, ai cale și către acest restaurant situat chiar în Thai Village. Ce câștig ai? Un tur prin grădini verzi, aer curat, legume organice gătite cu drag și atenție, produse cosmetice handmade din ingrediente organice, de cumpărat chiar din restaurant. Ce credeți că mi-am luat? Un gel de duș cu trandafiri, că doar e Rose Garden.

Locul 3 îl ocupă Monsoon din Bangkok (Sukhumvit Soi 8), foarte aproape de Nana Street, cea mai vie, cea mai gălăgioasă și cea mai excentrică stradă unde nu-ți garantez că fata frumoasă cu care stai de vorbă este chiar o fată (Thailanda este cunoscută pentru transsexuali și pentru frumusețea lor care uneori o depășește pe cea a femeilor). Rețeta mea preferată din meniu? Massaman Jay sau supa Massaman care o gătesc cu drag mereu. Ingredientele se găsesc și la noi, chiar am văzut lemongrass proaspăt la Metro și Selgros, însă dacă nu le găsești fresh, poți căuta condimente sub formă de pudră în magazinele bio, naturiste sau chiar online pentru a-ți face tu pasta pentru supă. Magazinul Ki-Life Natural din piața Amzei e preferatul meu pentru condimente exotice.

Fructe curățate de cumpărat

Nu recomand street food în Thailanda, adică tot ce se gătește la colț de stradă, pentru că riști să te împrietenești zdravăn cu toaleta, fii atent unde intri (cască ochii în bucătăriile deschise pentru că eu am fugit din multe locuri), dacă vrei fructe bune și deja curățate, mergi în supermarket-uri (Siam Gourmet Market, Big C, Top Market, etc) sau poți să cumperi și de pe stradă (eu am luat de la fata din imagine), dar alege atent, sucuri fresh nu m-am încumetat să iau de la tonetele de pe stradă, doar nucă de cocos verde care ți-o deschid pe loc cu 2-3 lovituri de satâr.

Spor la vizionat! Unele chestii nu am aflat încă ce sunt, dar dacă identifici tu ceva lasă un comentariu mai jos 🙂 Îți mulțumesc!

Street view Bangkok

Bangkok

China Town

China Town Bangkok

Ciuperci shiitake uscate

Ciuperci shiitake uscate Bangkok

Coriandru proaspăt

Coriandru verde și proaspăt Bangkok

Legume thai

Diverse legume thai

Dovleci thai

Dovleci thai

Long beans și dovlecei

Fasole și dovlecei thai

Rădăcini de galangal

Galangal rădăcini

Din piața de legume

La piață în Bangkok

Chestii exotice necunoscute

Legume interesante

Lemongrass proaspăt

Lemongrass proaspăt

Murături asiatice

Murături asiatice Bangkok

Nuci caju

Nuci caju Bangkok

Nuci ginkgo și alte chestii exotice

Nuci ginkgo și alte exotisme

Chestii neidentificate

Strange thai food

Negociere la verdețuri

Verdețuri asiatice Bangkok

Baby vinete, busuioc thai și altele

Vinete baby, busuioc thai și alte legume

Lasă un comentariu

4 gânduri despre “Unde și ce mâncăm în Thailanda”