Cozonac moldovenesc cu nucă și cacao

De mică am iubit să mănânc cozonac moldovenesc cu nucă și cacao, cozonac pe care ni-l făcea mătușa. Așteptam sărbătorile cu sufletul la gură doar pentru a mă bucura de minunăția asta. La noi în casă mama nu obișnuia să facă foarte multe deserturi, mai ales din cele apartent complicate. Așa că mereu am tânjit după această bunătate coaptă și am profitat de fiecare oportunitate. Până am decis să învăț să fac singură cozonaci.

Cozonac moldovenesc cu nuca si cacao

O poveste cu cozonac moldovenesc

Mătușa mea din partea tatălui, coborâtă din împrejurimile Botoșaniului direct în capitală, avea multe povești de viață. Unele mai triste, altele mai vesele, dar întotdeauna reușea să îmi transmită ceva. Cred că pe ea am avut-o drept model în organizare. Bucătăria ei era mereu pusă la punct, cămara etichetată și ordonată, șifonierul la linie și mirosind mereu a curat. Iar în ceea ce privește partea de bucătăreala, o gospodină excelentă. Mi-aș dori ca mai mulți oameni să observe această rânduială din viețile apropiaților, să le observe obiceiurile și să împrumute tot ce au mai bun de la cei dragi.

La fiecare sărbătoare îmi amintesc că mătușa ne pregătea câte doi cozonaci, pe care îi învelea tacticos în hârtie de ziar. Acum am și eu obiceiul de a oferi, mai ales că îmi place să îl ofer în amintirea tatălui meu care adora să mănânce cozonac cu lapte.

Îmi pare rău că nu am păstrat rețetele mătușii, mi le aduc aminte scrise pe hârtii de tot felul, prinse cu o sfoară și păstrate într-un sertar. Însă am bucuria de a reproduce rețeta de cozonac moldovenesc din cartea de bucate a mamei. Iar la gust, parcă este cel al mătușii.

Reteta cozonac moldovenesc cu nuca si cacao

Cozonac moldovenesc cu nucă și cacao

Ingrediente pentru doi cozonaci:

1 kg făină albă (folosesc tip 650)

10 ouă + 1 ou pentru uns

250 ml lapte

250 grame zahăr brun (folosesc muscovado sau melasă)

200 grame unt

50 ml ulei

50 grame drojdie proaspătă

4 plicuri zahăr bourbon sau 3-4 lingurițe extract de vanilie

2-3 linguri rom

coaja rasă de la o lămâie

un praf de sare

Ingrediente pentru umplutură:

60o grame nucă mărunțită

300 grame zahăr

4-5 linguri cacao pudră

2-3 linguri rom (daca folosiți esență, se folosește lingurița ca instrument de măsură).

Preparare:

Se amestecă într-un vas 150 grame făină cu laptele opărit și se lasă la răcit. Peste amestecul cald de făină cu lapte, atenție să nu fie fierbinte, se pune drojdia care s-a amestecat bine înainte cu 2-3 lingurițe de zahăr până a devenit lichidă. Se presară puțină făină deasupra, se acoperă cu un prosop de bucătărie/folie alimentară și se lasă la dospit timp de 20 minute.

Între timp se separă albușurile de gălbenușuri. 6 albușuri merg la frigider într-un vas acoperit.

4 albușuri împreună cu 4 linguri de zahăr se bat spumă tare ca pentru bezea și se lasă deoparte. Gălbenușurile se freacă cu uleiul și sarea, apoi se adaugă restul de zahăr rămas, zahărul bourbon, coaja de lămâie și romul, apoi se încorporează și albușurile bătute spumă.

Untul se topește într-un vas non-aderent și se lasă la răcit.

Într-un vas încăpător peste făina cernută se pune amestecul de gălbenușuri de mai sus și amestecul de drojdie, făină și lapte care a dospit între timp, apoi untul topit și răcit și se trece la frământat.

Dacă frământați manual, untul se adaugă treptat de-a lungul a 20-30 minute de frământat, până se încorporează în aluat. Aluatul se împăturește mereu și se împinge cu dosul palmei.

Dacă frământați cu ajutorul unui aparat (eu așa procedez), puneți untul cu toate ingredientele de final și frământați 15-20 minute cu ajutorul mixerului care frământă.

Când aluatul este gata, se acoperă și se lasă la crescut timp de o oră și 30 minute.

Cele 6 albușuri rămase se bat bine cu zahărul până se formează compoziție de bezea, se adaugă cacaua și nuca mărunțită și se omogenizează cu ajutorul unei spatule sau cu a robotului folosit la mixare, folosind paleta de amestecare.

După dospirea aluatului

Când aluatul a crescut, se varsă pe blatul de lucru presărat cu făină și se împarte în 4 părți egale.

Fiecare bucată de aluat se întinde într-o foaie nu foarte subțire pe care se întinde umplutură de nucă în mod egal și se rulează cu grijă. Se împletesc câte două părți de aluat umplut cu nucă și cacao. Se formează doi cozonaci care se pun în câte o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Cozonacii, așezați în tăvi și acoperiți, se lasă la crescut pentru încă o oră și 30 minute.

Cu 30 minute înainte de scurgerea timpului de dospire se încinge cuptorul la 180˚C. Înainte de a băga ambii cozonacii la cuptor, se ung cu un ou bătut.

După primele 15-20 minute de copt, după ce s-au rumenit bine, se acoperă cu folie de aluminiu pentru a nu se arde. Mai stau la cuptor încă 40-45 minute, iar la final se verifică cu ajutorul unei scobitori lungi. Eu folosesc o țepușă pentru frigărui pe care am cioplit-o cu un cuțit. Dacă scobitoarea iese fără urme de aluat umed, cozonacii sunt gata.

Important: am folosit treapta 3 din 5 a cuptorului, ventilație de sus în jos, cuptor electric.

Cozonac sarbatori
Reteta cozonac
Reteta cozonac cu nuca si cacao
Parerea ta contează pentru mine, acordă o notă rețetei aici:
recipe image
Nume rețetă
Cozonac moldovenesc cu nucă și cacao
Publicată în
Timp de preparare
Timp de gătire
Timp total de preparare
Sumar rating
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

Lasă un comentariu