Îmi plac deserturile care conțin ciocolată, caramel, cafea și am mai spus acest lucru și în alte articole. Pentru că îmi plac fructele în forma lor crudă, coapte și zemoase, de aceea aleg mai mult deserturile de tipul tartei Mississippi cu ciocolată.
Un desert, o poveste
Fiecare desert are povestea lui, la fel cum și este tarta Mississippi cu ciocolată. Bineînțeles, așa cum o spune și numele, originea ei este în Mississippi și a fost publicată pentru prima dată în anii ’70. Unii fac referire și la Al II lea Război Mondial când vine vorba de timpul apariției ei. Tarta Mississippi cu ciocolată este povestea celor care iubesc ciocolata domolită de un strat de frișcă și răcorită de o cupă de înghețată de vanilie.
Tartă Mississippi cu ciocolată
Ingrediente:
Pentru blat:
175 g făină albă (am folosit făină nealbită)
85 grame unt
40 grame zahăr muscovado/melasă
25 grame cacao pudră
3-4 linguri de apă foarte rece
Pentru umplutură:
85 grame ciocolată neagră
85 grame unt
65-85 grame zahăr muscovado (depinde de conținutul de zahăr al ciocolatei)
2 ouă
100 ml smântână pentru frișcă
1 linguriță extract de vanilie
Pentru topping:
250 ml smântână pentru frișcă
50 grame ciocolată neagră
Preparare:
- Cuptorul se încinge la 200°C.
- Făina și cacaoa se cern într-un bol și se amestecă cu zahărul muscovado. Se adaugă untul tăiat cuburi și se amestecă cu ajutorul degetelor până se formează grămăjoare de aluat. Se adaugă apă foarte rece (2-4 linguri) și se frământă până se formează un aluat închegat.
- Aluatul format se întinde într-o tavă rotundă non-aderentă cu diametrul de 20 cm. Marginile aluatului se ridică cam 2-3 cm, pentru a lăsa loc umpluturii. Se înțeapă cu o furculiță toată suprafața rotundă a aluatului pentru a preveni umflarea lui. Se pot folosi bile pentru copt, dacă ești familiarizat cu ele sau boabe de năut. Aluatul se dă la cuptor pentru 10 minute. După cele 10 minute, se scoate tava și cuptorul se reglează la 180°C.
- Ciocolata și untul se topesc la baie de aburi. Ouăle se bat bine și se amestecă cu zahărul, apoi se adaugă peste ele mixul de ciocolată și unt, 100 ml smântână pentru frișcă și extractul de vanilie. Compoziția se omogenizează bine.
- Compoziția de ciocolată se toarnă în aluat și se dă tava la cuptor pentru 20-25 minute, apoi când este gata se lasă la răcit.
- Restul de smântână pentru frișcă se bate cu un mixer până obținem consistență de frișcă, iar ciocolata rămasă se topește la baie de aburi. Tarta se decorează cu frișcă și cu ciocolata topită.
Enjoy!