Am căutat să mă inspir pentru o prăjitură cu mere pentru că aveam niște mere pe ducă și am zis să profit, totuși, de ele. Așa că dacă sunteți în căutarea unei rețete #nofoodwaste, iat-o. Merele mele erau ușor zbârcite, dar totuși nepătate. Au meritat pe deplin o a doua șansă, pentru că prăjitura a ieșit foarte delicioasă. De fapt prăjitura cu mere este adaptarea unor brioșe cu mere și crumble.

Cum reducem risipa alimentară
Și pentru că am pornit cu ideea de a nu arunca un aliment doar pentru că nu mai este în forma lui maximă, iată cum ne putem organiza pentru reducerea risipei alimentare.
Dacă ai fructe sau legume prin frigider care s-au zbârcit, nu le arunca. Fructele pot fi folosite la prăjituri, deja ele sunt lipsite de o bună parte din proprietățile lor nutritive pentru a fi consumate crude. Legumele pot fi transformate într-o tartă delicioasă sau chiar o supă cremă de legume.
Dacă totuși te poți organiza din timp, fă-o. Ce știi că nu vei folosi prea curând, spală, toacă și depozitează la congelator. Mie nu-mi plac toate legumele congelate, pentru că atunci când sunt gătite, au o textură diferită, mai ales morcovii sau fasolea păstăi. Însă cu o supă cremă nu veți da niciodată greș.
Ce mai poți face: fă o listă cu toate legumele și fructele din frigider cu data când au fost cumpărate, pe care să o ții pe frigider. Pe măsură ce le consumi, taie-le de pe listă. Astfel vei eficientiza consumul și vei evita să cumperi de două ori același aliment. Mie mi se mai întâmplă să cumpăr ce am deja prin frigider.

Prăjitură cu mere și crumble
Ingrediente:
220 grame făină albă (am folosit tip 650)
150 grame zahăr (am folosit muscovado)
120 grame unt 82% grăsime
120 grame sana/iaurt/kefir
60 ml lapte
2 ouă
2 mere (aproximativ 300 grame)
1 plic praf de copt
1 linguriță extract de vanilie sau 1 plic zahăr bourbon
1 linguriță scorțișoară pudră
un praf de sare
Pentru crumble:
80 grame făină albă
60 grame unt topit
50 grame zahăr
1 linguriță extract de vanilie sau 1 plic zahăr bourbon
1 linguriță scorțișoară pudră
Preparare:
Se pregătește o tavă dreptunghiulară (30 x 15 cm) cu hârtie de copt în ea și se încinge cuptorul la 180˚C (am folosit treapta 3 din 5, cu ventilație de sus în jos, cuptor electric).
Într-un castron încăpător se pune untul tăiat cuburi și zahărul și se omogenizează cu ajutorul unei linguri. Se adaugă ouăle, sana/iaurtul/kefirul și laptele (la temperatura camerei, nu reci) și se amestecă bine cu ajutorul unei spatule din silicon. Se adaugă restul ingredientelor, mai puțin mere tăiate, adică vanilia, scorțișoara, sarea, praful de copt și făina și se omogenizează. La final se pun și merele spălate și tăiate cuburi mici și se încorporează în aluat.
Pentru crumble procedăm în felul următor: untul se topește într-un vas non-aderent, se lasă 1-2 minute la răcit și se amestecă cu restul ingredientelor.
Compoziția se toarnă în tava dreptunghiulară tapetată cu hârtie de copt, apoi se presară pe toată suprafața ei crumble-ul. Atunci când presărați crumble-ul, luați cu mâna din compoziție și strângeți bine în pumn pentru a forma grămăjoare pe care le desfaceți ușor deasupra compoziției. Nu formați aglomerări mari, ci unele mai mici pentru a fi distribuite pe toată suprafața compoziției din tavă.
Tava se dă la cuptor pentru 40-50 minute, depinde cât o vreți de brună. Dacă trece testul scobitoarei curate, fără urme de aluat crud, atunci este gata.
Prăjitura mea a ieșit mai închisă la culoare datorită zahărului muscovado. În general îmi place să folosesc la dulciuri zahăr muscovado sau melasă datorită gustului lor, ci nu neapărat că ar fi mai sănătos decât zahărul alb. Zahărul este zahăr, sub orice formă ar fi el.








