Pe cât de bine arată aceste fursecuri cu ciocolată pe atât de bune sunt. Am găsit o rețetă pe un blog culinar internațional, am făcut-o, însă pentru gustul meu mi s-au părut prea dulci fursecurile cu ciocolată. Așa că am zis să testez și să adaptez până găsesc gustul care mie îmi place.
Dacă credeți că veți da iama în ele, vă înșelați. Sunt foarte bune, însă sunt și consistente în același timp. Și asta o spune o mare devoratoare de dulciuri. 😀 Sunt acele fursecuri cu ciocolată care pot sta câteva zile într-un borcan de sticlă acoperit pentru a fi savurate cu o cafea bună. Iar dacă vrei o variantă sărată, îți recomand și această rețetă de biscuiți.
Fursecuri cu ciocolată – Brownie cookies
Ingrediente:
300 grame ciocolată neagră
100 grame zahăr (am folosit zahăr muscovado)
80 grame unt 82% grăsime
70 grame făină albă (am folosit tip 650)
2 ouă
1 linguriță praf copt sau 5 grame
extract de vanilie sau 1 plic de zahăr bourbon
un praf de sare
Preparare:
Ciocolata neagră tăiată cuburi și untul se pun la topit la foc mic într-un vas non-aderent sau la bain marie.
Între timp, ouăle întregi și zahărul se bat la mixer timp de 5-6 minute până când se transformă într-un amestec cremos și omogen, la viteză maximă. Zahărul muscovado folosit de mine se topește repede, însă dacă folosiți zahăr alb cristal ar fi bine să îl măcinați înainte.
Peste amestecul de ouă și zahăr se pun ouăle și untul topite și se amestecă la viteză mică. Apoi se adaugă restul ingredientelor, făina, praful de copt, sarea și vanilia, și se amestecă la viteză mică până se omogenizează compoziția. Amestecul se lasă deoparte pentru 10 minute.
Se încinge cuptorul la 180˚C (am folosit programul de coacere intensivă – căldură de sus și ventilație). În două tăvi întinse se pune hârtie de copt.
Cu ajutorul unei lingurițe se pun grămăjoare de compoziție (de mărimea unei nuci sau chiar mai mari) în tavă lăsând loc între ele pentru că la copt se vor întinde.
Se dă prima tavă la cuptor și fursecurile de ciocolată se coc la 180˚C timp de 12-14 minute. Timp mai mic înseamnă mijloc gumos, timp mai mare înseamnă mijloc copt. Când sunt gata, se dă la cuptor cea de-a doua tavă.
Acele crăpături din fursecuri se datorează compoziției de ouă și zahăr bătute bine, până devin cremoase. Dacă mixul rămâne apos, este ok, însă fursecurile nu vor avea acele crăpături și vor avea suprafața netedă (testat).