Sunt o mulțime de rețete, precum cea de prăjitură răsturnată cu mere, pe care am crezut că nu le pot face. Nu mă întrebați de ce. Nici sarmalele nu credeam că îmi vor ieși. Ei bine, mi-am propus să experimentez mai mult și să fiu mai îndrăzneață. Următoarea rețetă de pe listă va fi un tort mai complex, un tort șarlotă mai exact.
Deocamdată vă las această rețetă simplă de prăjitură răsturnată cu mere și caramel delicios, numai bună de savurat alături de un ceai cald.
Prăjitură răsturnată cu mere
Ingrediente:
Pentru caramel:
150 grame zahăr alb
30 grame unt 82% grăsime
un praf de sare
Pentru blat:
2 – 3 mere potrivite (aproximativ 300-400 grame de felii de mere curățate de coajă și cotor)
150 grame făină albă
100 grame unt 82% grăsime
70 grame zahăr pudră
3 ouă
1 plic praf de copt
1 plic zahăr bourbon
Preparare:
- Se încinge cuptorul la 180˚C.
- Se pregătește o tavă rotundă cu inel detașabil cu diametrul de 24 – 26 cm.
- Se curăță merele și se taie felii și se lasă într-un vas acoperit până este gata caramelul.
- Cât timp curățăm merele, putem pune la topit untul pentru blat și apoi se lasă să se răcească puțin.
- Într-o cratiță non-aderentă se pune zahărul alb și se pune pe foc mediu. Se amestecă din când în când, iar când începe zahărul să se topească, nu se pierde din vedere. Nu vrem un caramel ars, ci un caramel cu o aromă plăcută.
Pentru a amesteca în zahăr, vă recomand o spatulă din silicon.
Când zahărul este complet topit și are o culoare aurie plăcută, se adaugă untul și sarea. Se amestecă bine până se topește untul.
- Caramelul se toarnă în tava rotundă, se întinde pe toată suprafața fundului de tavă, apoi se așează feliile de mere până acoperim caramelul.
- Blatul se obține amestecând ouăle cu zahărul pudră și cu zahărul bourbon cu ajutorul unui mixer, pentru 2-3 minute. Apoi adăugăm untul topit și mai mixăm un minut.
- Adăugăm făina și praful de copt și mixăm până se omogenizează.
- Amestecul obținut se toarnă în tavă peste mere și caramel și se întinde ușor pe toată suprafața lor.
- Tava se bagă în cuptorul încins și se lasă la copt pentru 35-40 minute.
Vă recomand ca tava rotundă să se pună pe o tavă întinsă de cuptor, tapetată cu hârtie de copt. De ce? Pentru că în timpul coacerii se va scurge puțin caramel și pentru a nu ne murdări cuptoarele, este bine să se scurgă în tavă. Acest lucru este recomandabil doar dacă folosiți o tavă cu inel detașabil, deoarece nu sunt perfect etanșe.





