Quinoa cu cartofi dulci și sparanghel
Pasiune mea pentru cartofi dulci a început în Brazilia când aproape că îi mâncam la fiecare masă. Stropiți cu suc de lime sunt perfecți pentru că gustul acru le temperează dulceața. Și mai am un secret pentru ei, dar ți-l spun un pic mai târziu.
Cartofii dulci sunt bogați în vitamina A. Vitamina A ne menține pielea frumoasă, ne întărește sistemul imunitar și ajută la sănătatea ochilor. Cartofii dulci conțin aproximativ 2 grame proteine pe 100 grame*.
Quinoa conține 4,4 grame proteine pe 100 grame*, are un indice glicemic mic și este sursă de mangan, cupru, fosfor și magneziu.
Sparanghelul are per 100 grame aproximativ 3 grame proteine*, este bogat în vitamina K și în acid folic.
Proteine vegetale
Mi-am dorit să pun în lumină proteinele din sursele vegetale. Cu tot cu smoothie-ul meu proteic băut de dimineață am ajuns la 73% din necesarul zilnic. Am ținut cont de porția de la prânz de quinoa cu cartof dulce și de sparanghel. Smoothie-ul proteic a avut în compoziție o banană, 10 grame de pudră de cânepă, 30 grame de semințe de cânepă decorticată, puțină cacao raw și apă. Și dacă mai vine la cină și o salată verde cu pătrunjel și semințe de dovleac, iată că îmi acopăr necesarul zilnic de proteine. Ce spuneați de proteine?
Quinoa cu cartofi dulci și sparanghel
Ingrediente pentru o porție:
100 grame quinoa înmuiată timp de 2 ore
100 grame cartof dulce
100 grame sparanghel (4-5 tije)
2-3 fire ceapă verde
1-2 fire usturoi verde
¼ linguriță semințe de negrilică
sare, piper
Preparare:
Quinoa se spală bine în mai multe ape până când apa rămâne clară și se lasă la înmuiat timp de 2 ore. Se fierbe timp de 15-20 minute, se scurge de apă, se adaugă sare, piper, negrilică, ceapa și usturoiul verde tocate mărunt.
Cartoful dulce se curăță, se taie cuburi și se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se coace la 180°C pentru 20 minute. Îți spuneam mai devreme că am un secret pentru acești cartofi. Am descoperit un condiment pentru cartofi prăjiți, de fapt este un mix de condimente și conține sare, usturoi, coriandru, cimbru, maghiran, muștar alb, boia de ardei dulce, mărar, chili și piper negru. Îl găsești în magazine sau poți să mixezi condimentele acasă. Surplusul îl păstrezi la borcan pentru turele următoare de cartofi copți.
Sparanghelul se perpelește pe grătar timp de 2-3 minute (am folosit sparanghel congelat, mult mai ieftin decât cel crud, însă nu atât de gustos).
Quinoa fiartă, cartoful dulce copt și sparanghelul la grill se pun pe o farfurie și se mănâncă cu plăcere și poftă de viață.
*conform date USDA.
2 gânduri despre “Quinoa cu cartofi dulci și sparanghel”
Ce poze superbe? Oferiti si servicii foto?
Mulțumesc frumos! Da, ofer servicii fotografie produs și fotografie de eveniment, împreună cu fratele meu, Cezar Sandu.