Curry de năut
Curry de năut sau mâncare indiană, mmm… vorbim de condimente, de arome, de parfumuri. Ce poate fi mai minunat? La fel ca rețetele thailandeze, tot ce înseamnă preparat vegetarian indian este pe lista mea de preferințe. Ador supa madras, deși este foarte picantă, ador naan-urile, ador dal-urile și toate condimentele indiene. India, așteaptă-mă că vin!
Ca să fac o trimitere la parfumuri, acum câteva săptămâni căutam împreună cu o prietenă un parfum cu note orientale. Bineînțeles că tinerelul din magazin ne-a făcut pe plac și ne-a dat să mirosim tot ce ne trezea nouă curiozitatea. Avea și temele făcute căci la orice idee reacționa imediat și ne dădea pe la nas cu câte o sticlă să probăm esențele.
Prietena mea, dezamăgită că nu găsea „acel parfum”, unul care să nu dea dureri de cap, să fie mai special, știi, ăl’ de întorc toți capul după tine :))), i-a spus vânzătorului: „-Domn’ne, da’ unul cu lavabilă nu aveți?” Ce credeți? A luat omu’ de pe raft un parfum cu miros de… ciment. Jurai că ești pe șantier și umbli cu betoniera după tine, fără niciun pic de exagerare. Am trăit să o aud, mă rog, miros și p-asta. Să ajungi la serviciu și să miroși a șantier, cum o fi?
Eu vă las rețeta mea de curry de năut, dar și cum preparăm pudra de curry, asta dacă nu vă lovește comoditatea și o cumpărați direct. Bonus dacă o preparați singurei: vă rămâne surplus pentru sesiunile viitoare de curry 😉
Curry de năut
Ingrediente:
400 grame năut fiert
200 ml lapte de cocos
2 roșii
50 grame ceapă verde
2 lingurițe rase de pudră de curry
sare
Cum preparăm curry?
Avem nevoie de:
Un mojar sau o râșniță (eu votez pentru mojar, este un must în bucătărie dacă iubiți condimentele)
1 lingură rasă de semințe de chimion
1 lingură rasă de coriandru boabe
1 lingură rasă de semințe de chimen
1/2 lingură rasă de piper boabe (am folosit piper sichuan)
1 lingură rasă de schinduf pudră
1 linguriță rasă de ghimbir pudră
1 linguriță rasă de scorțișoară
1 linguriță rasă de usturoi granulat (se pot folosi și 2-3 căței de usturoi)
1 linguriță rasă de turmeric pudră
1/2 linguriță rasă de nucșoară pudră
10 păstăi de cardamon verde (se folosesc doar bobițele din interior)
2 cuișoare
chili praf după gust
Semințele de chimion, chimen, cardamon, coriandrul boabe și cuișoarele se încălzesc 1-2 minute într-o tigaie la foc mediu. Apoi se macină împreună cu piperul și se adaugă peste celelalte prafuri mixându-se bine. Toată această operațiune am făcut-o în mojar. De ce un mojar? Pentru că poate fi spălat și nu amestecăm arome de condimente cu cafea sau ce mai râșnim noi acasă.
Preparare:
Într-o cratiță non-aderentă punem laptele de cocos și pudra de curry și amestecăm până la omogenizare. Apoi adăugăm roșiile blenduite bine și se lasă timp de 5 minute pe foc. Adăugăm năutul, potrivim de sare și se lasă la fiert pentru încă 10-15 minute pentru pătrunderea aromelor. Înainte de a opri focul adăugați ceapa verde tocată mărunt.
Se servește cu orez fiert, de preferat integral, negru, etc.
2 gânduri despre “Rețetă vegană delicioasă de curry de năut”
Aseara cand ma uitam la documentarul cu maimutele furacioase din India, chiar ma gandeam cum ar fi sa facem o calatorie pana acolo! Si iata ca ai reusit sa ma teleportzi acolo cu aceasta minunata reteta! Multumesc!
Cu mare drag! Sper că a fost pe placul tău. 🙂