Poate știai sau nu, uleiul alimentar uzat nu se aruncă în chiuvetă, la gunoi sau în toaletă. Uleiul uzat poate polua ape naturale și poate contamina solurile fertile.
Cum dăunează uleiul alimentar uzat?
Aruncându-l în circuitul de apă riscăm ca pe țevi să apară în timp depuneri care blochează drenajul apei menajere și îngreunăm tratarea apei pentru refolosirea ei. Datorită altor deșeuri și a materiei grase care circulă prin conducte, se pot forma dopuri de grăsime care duc la obturarea conductelor și apoi la refularea apei menajere, la mirosuri neplăcute în canalizări.
Aruncat în gunoi, uleiul alimentar uzat împiedică degradarea naturală a resturilor alimentare. Poate ajunge în sol și astfel afectează fertilitatea acestuia.
Un litru de ulei uzat poate polua și un milion de litri de apă. Cele mai mari producătoare de ulei uzat sunt restaurantele și fast-food-urile, hotelurile, serviciile de catering și industria producătoare de alimente și gospodăriile personale. Pentru 25% din apa poluată este responsabil uleiul uzat (extras dintr-o informare a unei firme turcești de colectare a uleiului uzat).
Elveția și Germania stau cel mai bine la colectarea uleiului uzat, iar în Uniunea Europeană se colectează per total cam 1,2 kg ulei uzat pe cap de locuitor, adică jumătate din cantitatea estimată.
Ce se întâmplă cu uleiul alimentar uzat colectat? Uleiul uzat este transformat în biodiesel. Uleiosul, spre exemplu, colectează ulei uzat și îl trimite în Austria pentru a fi transformat într-un combustibil prietenos cu mediul.
Cum procedăm când avem ulei uzat
- Scurge uleiul folosit într-un recipient special pentru colectare sau în orice recipient curat. Nu uita că trebuie să-l filtrezi înainte de a-l colecta.
- Curăță cu un șervețel de hârtie urmele de ulei rămase pe veselă sau pe tigăi/oale. Aruncă hârtia la gunoi.
- Spală vesela/tigăile/oalele.
- Du uleiul alimentar uzat colectat la unul din centrele de colectate din apropierea casei tale.
Cele mai organizate puncte de colectare mi se par cele din benzinăriile MOL și centrele Sigurec. Mai jos am lăsat site-urile lor și găsiți informațiile necesare, cât și punctele lor de colectare. La câte benzinării și hypermarketuri avem în orașul București, și nu numai, este imposibil să nu găsiți un punct de colectare a uleiului uzat cât mai aproape de casa voastră.
Pentru ca această inițiativă să aibă succes, este nevoie ca si noi să ne implicăm cât putem. Așa că dă vorba mai departe și implică-te activ pentru o lume mai curată!
https://molromania.ro/ro/persoane-fizice/colecteaza-uleiul-alimentar-uzat/
http://sigurec.ro/ro/campanii/colecteaza-ulei-alimentar-uzat-cu-sigurec-si-castiga-premii.html