Inspirație pentru viață
Inspirație pentru viață

Budincă de chia și dovleac

Cu siguranță mulți dintre voi ați copilărit la bunici și toamna târziu sau în mijlocul iernii v-ați bucurat de dovleacul copt și a lui mireasmă fermecătoare care cuprindea toată casa. Budinca de chia și dovleac aduce din nou în casa noastră farmecul copilăriei, mirosul cald de copt și parfumul deosebit.

Budinca de chia și dovleac este o variantă de desert vegan foarte sănătos, fără niciun strop de zahăr, ci doar dulceața dovleacului copt.

Budinca_chia_dovleac_pecanAți auzit de semințele de chia? Sau de beneficiile lor? În primul rând cred că sunt iubite de foarte multe persoane tocmai datorită faptului că reduc pofta de mâncare, sunt o foarte bună sursă de fibre și au un aport caloric minim. La capitolul proteine stau excelent, sunt concentrate în acizi grași și Omega 3, deci ajută la sănătatea articulațiilor, întăresc oasele cu ajutorul calciului care se găsește într-o cantitate mai mare decât în laptele de origine animală, reglează nivelul zahărului și al colesterolului din sânge.

Budinca_chia_dovleac_linguritaȘi acum să așternem rețeta pe hârtie. Începem cu dovleacul. O bucată de 200 grame de dovleac se pune la copt, preparăm lapte de susan din 2-3 linguri de semințe de susan la 300 ml apă prin mixare zdravănă la blender – puteți adăuga în lapte un îndulcitor, puțină scorțișoară sau alt condiment, cu laptele obținut înmuiem 5-6 lingurițe de semințe de chia. Până vă prindeți de puterea de absorbție a lichidului de către semințele de chia, vă sfătuiesc să adăugați laptele treptat, adică prima dată le acoperiți cu lichid și mai adăugați în funcție de cât trag ele, astfel încât să se formeze o pastă închegată. De ce nu vă dau cantități exacte? Pentru că întotdeauna este mai bine să experimentezi ca să înțelegi întreg procesul. Nu îmi doresc roboței care să testeze în laborator. 🙂

Dovleac coptBudinca de chia si dovleacAvem prima cremă. După ce s-a copt dovleacul, îl scoatem, îl pasăm cu furculița și începem stratificarea. Într-un pahar sau într-un castronel așezăm un strat de dovleac copt, un strat de cremă de chia și tot așa până epuizăm cremele sau spațiul de desfășurare. Pentru diversitate am adăugat în crema de chia și bucăți de piersici uscate, iar deasupra am presărat nuci pecan tocate mărunt sau optați pentru orice alte nuci care vă plac.

Un desert perfect și pentru cei care țin post. 🙂

Budinca de chia si dovleac sticla lapte

Lasă un comentariu