Gratin de țelină și cartofi
Iată o rețetă super delicioasă care aparține revistei Good Food și o puteți găsi în numărul de decembrie 2014-ianuarie 2015. Eu am participat la un concurs cu aceste poze, mai multe detalii găsiți pe pagina Good Food la secțiunea Concursuri.
Am ales această rețetă tocmai pentru combinația de cimbru și nucșoară, și ce să vă mai spun, că în timp ce fierbeam laptele se ridica o aromă deosebită, iar cât a stat tava la cuptor mi-a înmiresmat toată casa. Nu e de ratat și vă invit și pe voi să o încercați. Poate fi o garnitură, sau poate fi un fel principal. Oricum ați alege să o serviți, merită încercată.
Ingrediente:
50 grame de unt, și ceva în plus pentru uns
2 cepe mari
500 ml lapte
un praf de nucșoară măcinată
câțiva căței de usturoi
câteva fire de cimbru
300ml smântână pentru gătit
500 grame de țelină
1 kg cartofi
50 de grame parmezan ras
Preparare:
Se topește untul într-o tigaie, se adaugă ceapa tocată, sare și piper și se amestecă în tigaie până se rumenește.
Laptele împreună cu nucșoara, usturoiul și cimbrul tocate mărunt, sare și piper se pune la fiert. Când acesta începe să fiarbă se adaugă smântâna pentru gătit.
Țelina și cartofii se taie rondele subțiri. În tava unsă se așează feliile de țelină peste care se toarnă jumătate din sosul de lapte, apoi se întinde ceapa călită. Urmează să așezați cartofii, turnați restul de lapte, presărați cu parmezan ras și se dă la cuptor la 180°C timp de 1h și jumătate. Este gata când un cuțit pătrunde cu ușurință în straturile de legume.