Inspirație pentru viață
Inspirație pentru viață

Jackfruit gătit (rețetă vegană delicioasă)

Jackfruit gătit (rețetă vegană)

Sigur ați auzit de jackfruit! Dar de jackfruit gătit? Ei bine, cei de la GoVeggie mi-au trimis o bucată generoasă de jackfruit, pe care am gătit-o. Dacă este prea copt, fructul este dulce, dacă este mai crud, atunci merge foarte bine adăugat în sosuri, tăiat în fâșii apetisante care imită textura cărnii.

Jackfruit crud

Jackfruit gătit cu quinoa

Cu orice fel de condimente puteți obține un fel de mâncare delicios. Fie că e un jackfruit gătit cu condimente indiene, fie cu paprika afumată sau orice altceva vă place, sigur îl veți îndrăgi.

Prima dată am întâlnit acest fruct în Thailanda. Când este matur, este mai uscat, cu o dulceață discretă și o textură interesantă. Bineînțeles că nu mi-a scăpat și l-am degustat. În supermarketurile thailandeze îl găsiți deja tăiat, curățat de coajă și ambalat pentru a fi consumat.

Jackfruit copac

Coaja lui este ca a unui personaj din basme, cu ridicături nu foarte ascuțite, iar greutatea fructului poate fi și de 35 kg. În Brazilia am rămas cu gura căscată pentru că l-am văzut în toată splendoarea lui crescând în copaci. E uimitor să vezi acele mingi imense, cu țepi, atârnând de trunchiul copacului.

Despre quinoa și saponinele conținute

Quinoa este un aliment special pentru cei cu o dietă vegetariană sau vegană și îmi place să cred că știți cum se gătește corect. Suprafața boabelor de quinoa, cât și frunzele acestei plante pe care nu le consumăm, conțin saponine. Saponinele sunt substanțe cu care plante se apără în mod natural de dăunători, gustul ei devenind amar datorită lor. La prepararea boabelor de quinoa trebuie să avem grijă să le înmuiem, să le spălăm în mai multe ape pentru a înlătura saponinele de pe suprafața boabelor.

Saponinele pot avea efecte iritante asupra stomacului și intestinelor, pot cauza ușoare inflamații, dar în cantități mai mari, însă au și câteva roluri bune: se leagă de colesterol și îi reduc nivelul acestuia, neutralizează radicalii liberi care se formează constant în organismul nostru și inhibă creșterea celulelor canceroase. Se spune că ajută și în slăbit, însă nu aș miza pe ele neapărat. * 🙂

Rețetă vegană cu jackfruit

Rețetă de jackfruit gătit

Ingrediente:

200 grame jackfruit crud sau conservat (pulpă de fruct)

70 grame quinoa

1 lingură ulei pentru gătit (floarea soarelui, sâmburi de struguri, măsline)

1 linguriță usturoi granulat

½ linguriță paprika afumată

1 vârf cuțit de piper cayenne

1 frunză de dafin

sare după gust

apă pentru fiert quinoa (150-200 ml) și pentru jackfruit

semințe crude și decojite de floarea soarelui pentru decorat

Preparare:

  1. Într-un vas se pune la fiert quinoa după ce a stat la înmuiat timp de 3-4 ore și a fost spălată bine în câteva ape (pentru înlăturarea saponinelor). Timpul de fierbere este 10-20 minute, în funcție de cât de mult s-a înmuiat.
  2. Într-o tigaie non-aderentă se pune uleiul, se încinge și apoi se adaugă jackfruitul desfăcut și tăiat bucăți, se călește 1-2 minute, apoi se adaugă apă peste și se lasă la fiert timp de câteva minute până se înmoaie.
  3. Cât timp fierbe jackfruitul se adaugă paprika afumată, frunza de dafin, usturoiul granulat, piperul cayenne și sarea. Timpul de fierbere este diferit, în funcție de cât este de copt sau nu fructul.
  4. Când jackfruitul este gata, pe o farfurie se pune quinoa, apoi jackfruitul și semințele de floarea soarelui.

Jackfruit gătit pisica

Jackfruit gătit

 

*Referințe: https://www.scientificamerican.com/article/are-saponins-in-quinoa-toxic/

Parerea ta contează pentru mine, acordă o notă rețetei aici:
recipe image
Nume rețetă
Jackfruit gătit (rețetă vegană delicioasă)
Publicată în
Timp de preparare
Timp de gătire
Timp total de preparare
Sumar rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Lasă un comentariu