Supă cremă de praz (rețetă vegetariană)
Am avut poftă de o supă cremă de praz adevărată cu gust intens de praz după ce la un restaurant am mâncat o supă cremă mai mult de cartof. Am luat din grădina mamei praz, 2 cartofi mici și câteva condimente care să-i dea un pic de farmec și a ieșit o bunătate.
Fan praz am devenit de curând, și nu fan mâncare de praz cu măsline, ci doar praz în mâncăruri. În cazul în care și tu ai fugit de el, eu zic să te mai gândești. Este proaspăt scos din pământ, căci până cade bruma el încă stă cu rădăcinile înfipte bine în pământ și este foarte delicios. Oferă mâncării un gust diferit decât o face ceapa uscată. Plus că nu vei plânge atât de tare cât plângi atunci când cureți ceapa.
Beneficiile prazului
Legumele de toamnă sunt minunate și este păcat să ratezi vreuna in ele. Prazul are beneficii în sfera bolilor canceroase, precum cancerul de stomac și colorectal și are proprietăți diuretice, laxative și antiseptice.[1]
Supă cremă de praz (rețetă vegetariană)
Ingrediente:
250 grame praz
250 grame cartofi curățați și tăiați cuburi mici
150 grame iaurt de vacă/capră
1 linguriță rasă cimbru uscat
½ linguriță sumac
1-2 linguri ulei de măsline/floarea soarelui
1 vârf cuțit de piper cayenne
sare după gust
Preparare:
- Cartofii cuburi se fierb și se păstrează apa în care au fiert.
- Prazul spălat bine între frunzele verzi și tăiat bucăți se călește 2-3 minute în ulei.
- Peste praz se toarnă cartofii împreună cu apa în care au fiert, însă se ține cont și de iaurtul care trebuie adăugat (nu vrem o supă foarte lichidă) și se lasă pe foc încă 5-7 minute să fiarbă împreună.
- Se adaugă imediat după cartofi cimbrul, piperul cayenne și sumac pentru a-și elibera aromele la fiert și sare după gust.
- După cele 5-7 minute de fierbere, se transferă supa în blender, se adaugă iaurtul și se mixează bine se obține o cremă. Dacă simțiți nevoia de mai mult iaurt, puteți adăuga extra sau apă călduță pentru o supă mai subțire.
- Se ornează cu susan negru sau pătrunjel verde și se servește caldă.
[1] http://foodfacts.mercola.com/leeks.html