Linte neagră cu sos de roșii

Linte neagră cu sos de roșii

Borcănele , pliculețe, cutiuțe cu tot felul de mirodenii mă ademenesc și mă fac să le cumpăr. Și uite așa strâng tot felul de miresme împachetate frumos și le las neexploatate în marea de mirodenii care se întinde în vreo două-trei sertare din dulapul meu.

Linte neagră cu roșii

Pe lista mea de așteptare zac o mulțime de ingrediente, de combinații și de mâncăruri netestate, dar precum un copil care se pierde în fața unei vitrine cu dulciuri ispititoare, așa mă pierd și eu în valul oriental de arome. Dragii mei, m-am pus pe scotocit, pe mirosit borcane și pe documentat și a ieșit o linte neagră grozav de bună, cum numai garam masala o poate egala. Pregătiți? Dacă nu sunteți pregătiți, nu-i nimic. Vă aștept până faceți stocul de miresme, pentru că se merită. Și niciodată nu sunt prea multe, vă asigur eu.

Credeți că eu mă împiedicam de atâtea borcane? Nicidecum! Îmi vine să râd de mine când mă gândesc că sarea, piperul, foile de dafin și vegeta erau singurele condimente din bucătărie, însă azi sunt ca un radar: nu-mi scapă aproape nimic.

Savoarea unui fel de mâncare vine din acele semințe măcinate, din acele frunze frumos mirositoare, din acele rădăcini parfumate. Și puteți să mă contraziceți pentru că nu mă supăr, dar bucătăria orientală ne bate pe noi europenii, cu toate preparatele noastre. Acum pot să susțin asta, pentru că papilele mele gustative s-au deschis cu adevărat și sunt din ce în ce mai dornice să testeze.

Linte neagră

Linte neagră cu sos de roșii

Ingrediente:

300 grame de linte neagră

400 grame de roșii bucăți conservate

200 grame de pastă de roșii

1 ceapă mare sau 2 potrivite

2 lingurițe de făină de cocos

5-6 căței de usturoi zdrobiți/ tocați mărunt

2 lingurițe de mix de condimente tandoori masala

1 foaie de dafin

un vârf de cuțit de praf de scorțișoară

o păstaie de cardamon (se pun doar bobițele din interior, zdrobite/măcinate)

un praf de chili

15-20 boabe de coriandru (zdrobite/măcinate)

10-15 semințe de chimion (zdrobite/măcinate)

piper, sare după gust

Preparare:

Lintea neagră se lasă peste noapte la înmuiat , apoi se fierbe între o oră – o oră și jumătate. Eu am pus apă cât dublul volumului lintei în oală și a fiert până a scăzut, dar a mai râmas o mică cantitate de apă cât să nu se prindă de fundul oalei. Când lintea a fiert, se adaugă roșiile bucăți și pasta de roșii și se lasă la fiert pentru încă 20 minute. În ultimele 5 minute se adaugă toate condimentele și sarea inclusiv, plus usturoiul zdrobit sau tocat mărunt și făina de cocos.

Notă:

Rețeta inițială de linte neagră este Dal Makhani, însă am pus în loc de garam masala, tandoori masala și am adăugat extra din condimentele deja conținute de mixul tandoori, pentru a le intensifica. Laptele și untul au fost înlocuite cu făina de cocos care este absolut minunată.

Poftă bună!

Linte neagră cu sos de roșii

Linte neagră cu sos de roșii si tandoori masala

Linte neagră cu roșii si tandoori masala

Lasă un comentariu