Pate de post din linte roșie
Dacă vrei să ții post sau pur și simplu ai adoptat un stil de viață vegan, atunci știi că este greu să îți alegi de pe rafturile magazinelor un pate de post. Asta doar în cazul în care mai citești și etichetele lor, ci nu doar arunci cutia direct în coșul de cumpărături. De aceea eu prefer să-mi fac singură propriul pate, fie el pate de post sau pate vegetarian. Și astăzi am avut poftă de pate de post din linte roșie.
Mie îmi place foarte mult supa de linte și folosesc o mulțime de condimente atunci când o prepar, așadar pentru pateul meu de post m-am limitat la doar două pentru a nu mă duce cu gândul la supă, exceptând piperul: turmeric pudră și chimion pudră. Însă ce i-a dat un farmec aparte este susanul negru pe care l-am presărat deasupra pateului de linte. Am servit feliuțe de pate de post de linte cu vlăstari de ridichi obținuți de mâinile mele hărnicuțe și semințe de susan negru. 🙂
Pate de post din linte
Ingrediente:
100 grame linte roșie
1 ceapă (a cântărit aproximativ 50 grame)
2 căței de usturoi
un praf de turmeric pudră
un praf de chimion pudră
1 linguriță ulei vegetal preferat (am folosit ulei de fistic)
2-3 linguri de apă
sare și piper după gust
susan negru pentru asezonat (îl găsești aici)
Preparare:
Lintea roșie se spală în câteva ape, se pune la fiert timp de 15-20 minute și când este gata (boabele se vor desface), se scurge de apă și se lasă câteva minute la scurs și la răcit.
Într-un vas mic așezat pe foc se pune lingurița de ulei vegetal și apa peste care punem ceapa și usturoiul tocate mărunt și condimentele pudră (turmeric și chimion). Le lăsăm pe foc timp de 3-4 minute până scade apa.
În vasul robotului de bucătărie cu lama în S (sau folosind un blender de mână și un castron) se pune lintea fiartă, ceapa și usturoiul înăbușite, sarea și piperul și se mixează timp de 2-3 minute până obținem o pastă. Dacă lintea este scursă bine atunci vom avea o pastă mai puțin fluidă.