Inspirație pentru viață
Inspirație pentru viață

Nu sunt vegană

Nu sunt vegană

Nu sunt vegană, nu sunt nici vegetariană, nu sunt decât un simplu om care a ales într-un mod inconștient să nu mai mănânce carne. Alegerea aceasta am făcut-o acum 5 ani de zile, pur și simplu, fără să am vreo revelație, fără să fiu condiționată de vreo boală.

Etichetarea și evoluția

În contextul în care trăim printre etichete, cu etichete și punând etichete celorlalți, am decis să lămuresc un pic ideea de „vegan adevărat”, „vegetarian”, etc. din perspectiva mea.

De multe ori am auzit că un „vegan adevărat” nu poate tolera ca la masă cu el să se afle o persoană care mănâncă dizgrațioasa carne. Să stea la masă cu un omnivor și să îl tolereze! Nu se poate așa ceva. Omnivorul trebuie învățat să nu mai mănânce carne pentru că nu-i face bine la sănătate. Ce știm noi ce-i face bine sau nu unui alt om decât nouă înșine?

Și animalele suferă din cauza lui. Serios? Când credința unui om strecurată în ADN de generații întregi zbiară: Mănâncă CARNE!, ce poți face? Chiar dacă este greu de acceptat, fiecare om alege pentru viața lui.

Fiecare om în parte are propriul lui drum, gândiți-vă ce s-ar întâmpla dacă am fi toți la fel? Nu se poate, așa cum nici bioritmul oamenilor nu este perfect aliniat, așa cum nici pe această planetă nu poate ploua peste tot în același timp.

Cine este un vegan adevărat?

Un „vegan adevărat” nu-și cumpără obiecte din piele sau blană, nu cumpără produse testate pe animale și nu zboară cu companii aeriene care transportă animale pentru testare în laboratoare. Ori nu știai dragă „vegan adevărat” că acolo unde aduni mile în zbor îți aduci aportul pentru marile companii care folosesc animalele în laboratoare? Probabil ți-a scăpat. Apropos, cât din timpul tău l-ai alocat atunci când ai plecat în vacanță să porți cu tine în avion/mașină un suflet pentru a fi dat în adopție? Există asociații care facilitează adopții internaționale de pisici și câini. Tu doar trebuie să te înscrii ca însoțitor de zbor/drum pentru aceste animale atunci când călătorești dintr-un loc în altul. Probabil ți-a scăpat și asta.

Un „vegan adevărat” nu merge cu mașina personală, ci o vinde. Scuză-mă, de ce există transportul public? Avem condiție fizică pentru că suntem vegani și suntem sănătoși, deci putem merge pe jos sau cu bicicleta pentru că este eco. Este oare nevoie să mai contribuim și noi la poluarea globală? Poluarea globală afectează și animalele, inclusiv văcuțele și purceii pe care tu nu-i mai mănânci. Stai! Uneori cauciucurile bicicletelor au în componență acid stearic de proveniență animală. Nu-mi spune că nu știai! Deci va trebui să arunci și bicicleta. Ce păcat! Puteai să juri că e vegană, că doar șaua nu este acoperită cu piele jupuită de la un animal.

Dacă mergi prea mult pe jos și ai făcut bășici, nu-ți pune plasturi. S-ar putea să fie testați pe animale. Săpunul de la baie, șamponul, pasta de dinți, produsele de curățire a casei, lentile de contact, fardurile, rujurile, gențile, și chiar laptopul sau computerul de pe care citești acest articol nu sunt vegane. Cele mai comune produse pe care le folosim nu sunt vegane. Ce ne facem? Le aruncăm și începem să-i învățăm și pe ceilalți că este rău să exploateze animalele în acest fel? Nu, îi învățăm să nu mai mănânce carne și să nu mai bea laptele vițeilor.

Plasticul este vegan?

La cumpărături va trebui să folosești altceva decât pungile din plastic. S-ar putea să conțină grăsimi animale. Poate o traistă din bumbac. Dar oare bumbacul de unde provine? Din ferme unde oamenii sunt exploatați și unde sunt folosite substanțe chimice pentru albirea lui. Dar noi vorbim aici de animale, nu de oameni. Dă-i încolo! Mai și mănâncă animale? Să muncească ca sclavii atunci.

De unde îți faci cumpărăturile? Sper că nu de la magazinul X, poate fondatorul nu este vegan, te-ai interesat? Ori nu vrei ca pe spinarea ta muncită fondatorul magazinului X să-și cumpere fripturi scumpe? El și alte milioane de persoane care conduc afaceri pe care tu și noi restul le susținem (energie, apă, mobilă, mașini, etc.), iar ei, fondatorii, nu sunt vegani etici. La asta chiar că nu te-ai gândit. Poate ar fi cazul să vezi ce-și aștern în farfurie când ies în oraș. Dar stai, este imposibil. Mai bine îl hăituiești pe colegul tău de serviciu că mănâncă burger de vită sau pe sor-ta că nu renunță la șnițel. Că pe tine te interesează sănătatea lor!

Animale exploatate

Ce drăguț este câinele vecinilor! Ce suflet! Ce jucăuș! Dar ce rasă este?

De ce nu le-ai spus vecinilor că nu este bine să cumpere căței de rasă? Nu știai că femelele sunt date la împerecheat fără întrerupere până când corpurile lor ajung la epuizare? Cățelușii sunt luați și vânduți, iar dacă supraviețuiesc, iată-i fericiți prin parcuri și tu îi mângâi bucuros(oasă). De ce nu înveți lumea să adopte și crească animalele responsabil? Ori nu contează atâta timp cât nu le mănâncă? Știi câți căței și pisici sunt abandonați anual în România? Sau se nasc la liber fără prea mari șanse de supraviețuire? Tu ce ai făcut pentru ele ca să le salvezi? Câte ai adunat de pe marginea drumurilor și câte ai reușit să le dai în adopție? Pentru câte astfel de animale ai ținut predici de moralitate?

Să mai vorbim și de animalele abuzate sexual? Nu, hai să vorbim doar de cele mâncate!

Acestea sunt doar câteva exemple de „moralitate” din sfera veganilor. La o simplă căutare pe Google poți găsi o sumedenie de articole legate de testarea pe animale și care sunt produsele vegane și multe alte chestii interesante. Nu ajunge să ne spălăm părul cu un șampon vegan și să nu mai mâncăm animale sau de la animale. Probabil că ar trebui să nu mai existăm astfel încât tot răul pe care-l facem acestei planete să nu se mai propage.

Fii inspirație!

Însă ce poți face în această situație?

Să fii mai responsabil.

Să fii un exemplu, să nu judeci și să-i accepți pe „ceilalți” așa cum sunt. În loc să populezi internetul cu predici, populează-l cu dovezi de dragoste și de dedicare pentru CAUZA TA.

Să poți să faci cât mai mult bine pentru planetă indiferent cum și cât.

Să fii conștient că oricât ai încerca, există scăpări. Nu poți fi acel vegan perfect, făr’ de pată. Mai bine împacă-te cu tine.

Cauza este doar a ta! Depinde de tine cât de mult poți să-i inspiri și pe ceilalți.

Fiecare efort contează, așa că învață să apreciezi fiecare schimbare pe care oamenii o fac.

 

Nu sunt vegană!

Nu sunt vegană! Am ales doar să deschid ochii în privința multor lucruri și să nu port o etichetă de dragul celorlalți.

Disclaimer: Acest articol poate avea o tentă de ridicol pentru că uneori așa sunt priviți „veganii adevărați”.

 

Hai să inspirăm, nu să judecăm!

 

Surse foto:

https://peggyjaeger.com/

https://powerofrun.wordpress.com/

ttps://steemit.com/

 

Summary
Nu sunt vegană
Article Name
Nu sunt vegană
Author
Publisher Name
www.aromaverde.ro
Publisher Logo

Lasă un comentariu