Phak Boong – Gloria dimineților thailandeze

Este 7 dimineața, soarele este deja pe cer și oamenii muncesc încă din zori. Pe străzile Bangkokului întâlnești la fiecare pas tarabe cu mâncare gătită, iar în aer se răspândesc mirosuri și arome. Localnicii îți zâmbesc din inimă. Cam așa se dă startul în capitala Thailandei, Bangkok.

Mornin foodSe spune că omul sfințește locul, nici mai mult nici mai puțin de adevărat pentru că în Thailanda întâlnești oameni frumoși și spirituali, oameni care îți zâmbesc fără să te cunoască și care ți-ar pune lumea la picioare pentru a fi mulțumit. Nu poți pleca supărat din această țară și nici cu mâinile goale, bineînțeles. Eu am ales, printre altele, să plec cu o legătură serioasă de phak boong cunoscut în meniurile restaurantelor drept morning glory sau pe românește: spanac de apă și cu un pachet de ciuperci proaspete shiitake.

Morning gloryÎn România nu am întâlnit spanacul de apă, dar cu siguranță îl veți găsi in supermarketurile asiatice din diverse țări europene (în Berlin garantat 100%), ciupercile shiitake sunt și ele un soi de raritate, dar cu mici eforturi se găsesc, cel puțin în varianta uscată sau pudră.

Gloria dimineților thailandeze, așa cum îmi place să îl numesc, spanacul de apă sau Ipomoea aquatica abundă în vitamine și minerale, precum: vitamina A și C, vitamina B6, fier, calciu, magneziu, fosfor și potasiu. Spanacul de apă ajută la pierderea în greutate și reduce colesterolul, în medicina ayurvedică este folosit pentru tratarea unor boli de ficat, fiind în același timp un bun detoxifiant pentru organism, este ușor laxativ și se spune că previne cancerul de stomac și cel colo-rectal, dar și cel de piele și de sân.

Morning gloryAsezonate cu antibioticul natural numit usturoi, cu puțin sos de soia din cel bun și un vârf de cuțit de fulgi de chili, frunzele de morning glory se trag timp de 3-4 minute la tigaie. În rețetele thailandeze veți întâlni sosul de stridii în locul celui de soia, ceva zahăr adăugat și un pic de supă clară de pui. Pentru că sunt vegetariană am exclus sosul de stridii și supa de pui, și am adăugat ciupercile shiitake pentru o savoare maximă. Pomenind de doamnele shiitake, vă invit să citiți mai jos despre beneficiile acestora.

ShitakeCiupercile shiitake sunt folosite în China în medicină de peste 6.000 de ani, și conform American Cancer Society acestea contribuie la întărirea sistemului imunitar, luptând împotriva SIDA și a progresării cancerului datorită lentinanului. Lentinanul este un beta glucan (polizaharidă), iar studiile de laborator pe culturi de celule canceroase au arătat că acesta ar încetini creșterea acestora din urmă[1].

ShitakePe lângă protecția anti-cancer, shiitake sunt și o sursă importantă de fier, seleniu, cupru, zinc și mangan, vitamina B2, B3 și B6, vitamina D și fibre alimentare.

Călătoriile peste hotare nu sunt doar un prilej de relaxare, sunt o ocazie de a descoperi bucătăriile locale și piețele de fructe și legume și un bun motiv pentru a pleca acasă cu un mic bagaj plin de prospături, tocmai bun pentru a vă despărți mai ușor de frumoasa destinație în care ați fost.

Fiți curioși și aventurați-vă culinar! Merită!

Mornin food

[1]http://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/complementaryandalternativemedicine/dietandnutrition/shiitake-mushroom