Cine a zis sărățele cu de toate? Pun pariu că de multe ori ai fi ronțăit ceva la serviciu sau acasă la un film și te-ai oprit fie la o covrigărie, fie la un supermarket. Și te-ai ales cu cele mai „NU le cumpăra” alimente. Comoditatea uneori ne costă mai mult decât mâncarea preparată acasă, pentru că la cât de ieftin alegem să mâncăm, plătim restul când suntem încercați de diverse boli.
Mi-am zis: Dom’ne, dacă mi-au ieșit mie cozonacii din prima încercare, asta înseamnă că se poate orice. Poate fi și noroc, poate fi și îndemânare. Dacă rezultatul este cel dorit de ce nu ne-am răsfăța noi singurei acasă cu tot ce poftim? În primul rând că ne alegem noi singuri ingredientele de pe raft și optăm pentru cele mai bune. Raportând prețul plătit pentru ce am poftit și l-am cules direct de pe raftul unui magazin cu prețul ingredientelor necesare pentru a-l pregăti chiar noi, nu rentează.
Așa că eu având poftă de sărățele cu de toate, m-am pus pe treabă.
Sărățele cu de toate
Ingrediente:
600 grame făină albă
300 grame de smântână
200 grame parmezan ras
150 grame de unt cu 65% grăsime
50 grame de brânză sărată
3 ouă
mac, chimen, chili praf, rozmarin (cantități dorite)
sare
Preparare:
Se pune făina într-un castron, se rade brânza și untul direct de la frigider pe ochiurile mari ale răzătorii, se adaugă smântâna și cele două ouă și se amestecă bine până se formează o cocă.
Porționați aluatul și întindeți câte o bucată din el în foi subțiri cam de 0,5 cm. Să aveți pregătită puțină făină ca să puteți întinde coca fără să se lipească. Eu am lăsat aluatul un pic mai lipicios și l-am manevrat cu făină pe mâini, dar voi dacă vreți puneți un pic mai multă făină în compoziție.
După ce ați întins aluatul, începeți să-l tăiați așa cum doriți, eu nu am ținut niciun pic cont de estetică.
După ce ați așezat coca tăiată în forme în tavă, cu oul bătut bine și puțină sare adăugată, ungeți fiecare bucățică de aluat, presărați parmezan ras cât vă place și ce alte condimente sau semințe doriți. Eu am optat pentru chimen, mac, rozmarin măcinat și chili praf. Pentru că aluatul nu este foarte sărat, chiar spre deloc, puteți să mai adăugați sare în cocă sau în oul pentru uns.
Sărățele se coc la 180˚C timp de 15-20 minute.
Să vă bucurați de o săptămână de lucru cu sărățele cu de toate!
2 gânduri despre “Sărățele cu de toate – rețetă simplă”
O reteta care ma nimereste, trebuie sa o incerc. Ador saratelele, cu cat mai mult cascaval/parmezan si chimen, cu atat mai bine. Iar cele homemade nu pot avea decat o savoare incomparabila 🙂
O da, că bine zici Andreea! Sunt extraordinar de bune, iar parmezanul le definește perfect gustul. Să le încerci și cu rozmarin și chili, sunt excelente. 🙂