Inspirație pentru viață
Inspirație pentru viață

Tartă vegană cu ciocolată

Tofu este atât de versatil încât poate fi folosit și la o tartă vegană cu ciocolată. Aveam în minte de ceva timp combinația asta de tofu silken și ciocolată topită, așa că am zis să pregătesc acest desert vegan. Pentru iubitorii de ciocolată promit că este un desert pe cinste.

Personal, nu sunt un fan al ciocolatei pure, așa cum este și această cremă vegană de ciocolată. Însă cu ceva fructe acrișoare, precum zmeura, mi se pare că este un desert vegan de neratat. Plus că datorită acestui tip de tofu, silken adică, rezultă o cremă foarte fină, pe care o poți confunda cu o cremă de ciocolată pe bază de frișcă.

Această tartă vegană cu ciocolată este un desert care poate fi păstrat la congelator, la fel ca și dulciurile raw vegane. Eu zic să nu mai pierdem vremea și să trecem direct la treabă.

tartă vegană cu ciocolată

cremă ciocolată vegana

Tartă vegană cu ciocolată

Ingrediente:

Pentru crema de ciocolată:

280 grame ciocolată neagră (am folosit ciocolată cu 85% cacao, destul de amăruie și intensă la gust)

600 grame tofu silken (achiziționat de la Paradisul Verde, însă se găsește și în magazinele cu produse asiatice)

130 grame sirop de arțar (dacă folosiți ciocolată cu un procent mai mic de cacao, puteți ajusta cantitatea de sirop în minus)

1 linguriță rasă cafea instant

1/2 linguriță pastă de vanilie

Pentru blat:

240 grame fistic crud, fără coajă (sau orice alună sau nucă vă place)

150 grame curmale Medjool

un praf de sare

1/4 linguriță pastă de vanilie

Preparare:

Într-un robot de bucătărie sau un blender se pune fisticul și se mărunțește. 

Se adaugă curmalele Medjool curățate de sâmburi și tăiate bucăți, sarea și vanilia și se mixează până se formează  un aluat maleabil. Compoziția se va strânge datorită curmalelor care sunt lipicioase.

Aluatul rezultat se întinde într-o tavă rotundă cu diametrul de 20-23 cm, într-un strat uniform, având grijă să îl întindem și pe pereții tăvii, la fel ca în cazul tartelor, cam 2-3 cm înălțime. Tava se dă la frigider pentru a se întări blatul.

Tofu se scoate din ambalaj și se lasă la scurs într-o sită.

Între timp, se topește ciocolata într-un vas non aderent la flacără mică spre medie sau la bain marie. 

Într-un robot de bucătărie sau într-un blender se pune tofu, ciocolata topită, vanilia, siropul de arțar și cafeaua instant și se mixează până se obține o cremă fină. 

Crema obținută se toarnă în tava rotundă scoasă de la rece. Tava se acoperă cu o folie alimentară sau de aluminiu și se dă la rece pentru câteva ore.

Când s-a întărit crema, se ornează cu fructe proaspete, musai ceva acrișor pentru contrast, sau cu orice altceva doriți.

desert vegan

tartă cu crema vegana de ciocolata
Parerea ta contează pentru mine, acordă o notă rețetei aici:
recipe image
Nume rețetă
Tartă vegană cu ciocolată
Publicată în
Timp de preparare
Timp de gătire
Timp total de preparare

Lasă un comentariu