Tort raw vegan cu vanilie și ciocolată
De ziua mea m-am gândit să pregătesc un tort raw vegan cu vanilie și ciocolată și să-l servesc familiei și prietenilor. Dar cum planurile de acasă nu se mai potrivesc cu cele din târg, am ajuns să „petrec” două zile pentru că noua mea vârstă a venit la pachet cu un bonus: o mică problemă de sănătate. Cred că Facebook s-a răzbunat pe mine pentru că nu mi-am publicat data nașterii și mi-a urat de „bine”.
Old school baby
La capitolul zile de naștere am început să devin foarte restrictivă, cu toate că notificările de la Facebook sunt nelipsite. Știu, tehnologia a ajuns departe, atât de departe încât s-a creat o mare distanță între noi. Ne felicităm pe Facebook pentru că și telefonul este demodat astăzi. Sau mușcă? Ce să mai spunem de carnetulul în care obișnuiam să ne trecem datele de naștere ale prietenilor și ale celor dragi?
Eu prefer vechiul carnețel cu datele notate, prefer surprizele din inimă și pline de complicitate, prefer telefonul când chiar există distanță între noi, prefer să bați neinvitat la ușa mea și să-mi urezi personal „La mulți ani!”, prefer să fim împreună decât fiecare după un ecran.
Prietenii și familia nu se invită, ei știu deja că au un loc păstrat lângă tine. 🙂
Tort raw vegan cu vanilie și ciocolată
Ingrediente:
Pentru blat (bază):
150 grame alune de pădure hidratate peste noapte
100 grame curmale fără sâmburi
Pentru crema de ciocolată:
350 grame alune de pădure hidratate peste noapte
200-250 grame curmale fără sâmburi
100 grame unt de cacao
30-40 grame cacao raw
200-400 ml apă/lapte vegetal (în funcție de puterea blenderului: putere mică, cantitate mai mare de lichid pentru a permite mixarea)
Pentru crema de vanilie:
400 grame caju hidratat peste noapte
150-200 grame nectar de cocos
50 grame unt de cacao
4 teci/bețe de vanilie
150-300 ml apă/lapte vegetal (în funcție de puterea blenderului: putere mică, cantitate mai mare de lichid pentru a permite mixarea)
un vârf de cuțit de pudră de turmeric (opțional, pentru culoare)
Ingrediente extra pentru decor: 80 grame ciocolată neagră, 150 grame nuci/migdale, 100 grame curmale fără sâmburi, 1 linguriță pudră de karob
Preparare:
Pentru cantitățile acestea aveți nevoie de o tavă rotundă cu diametrul de 26 cm și o înălțime de 6 cm.
Blatul (baza):
Alunele de pădure hidratate se mărunțesc în robotul de bucătărie cu lama în S, apoi se adaugă curmalele și se mixează până se obține o cocă legată. Amestecul se întinde bine în tava rotundă.
Crema de ciocolată:
Alunele de pădure, untul de cacao, cacaoua pudră, laptele vegetal și curmalele se mixează bine în blender sau robot până se obține o consistență fină. În funcție de puterea blenderului, cantitatea de lapte vegetal folosită este ajustabilă: putere mare = cantitate mică de lichid și vice versa. Recomand să adăugați laptele treptat, iar cantitatea de curmale o ajustați după gustul vostru.
Crema obținută se toarnă în tavă peste bază.
Crema de vanilie:
Conținutul bețelor de vanilie se scoate cu ajutorul lamei cuțitului după ce ați tăiat bățul de-a lungul acestuia.
Caju-ul hidratat se blenduiește bine împreună cu nectarul de cocos, untul de cacao topit la bain marie, conținutul bețelor de vanilie și laptele vegetal adăugat treptat. Gustul dulce se ajustează adăugând mai mult sau mai puțin nectar de cocos.
Crema obținută se toarnă în tavă peste crema de ciocolată.
Se dă la congelator pentru 12 ore, apoi se ornează.
Eu am ornat tortul cu ciocolată neagră topită și turnată în diverse forme, nuci și curmale mărunțite și făcute pastă, apoi modelate sub formă de biluțe de diverse mărimi.
6 gânduri despre “Tort raw vegan cu vanilie și ciocolată”
Wow, ce tort frumos! Cu siguranta a fost centrul atentiei!
Poza cu cine e? 😉
Chiar a fost în centrul atenției! 😀 în poză este sora mea și a ținut neapărat să mi se cânte la aducerea tortului, chiar dacă era a doua zi. 🙂
La multi ani, iubita mea!
Mulțumesc, dragul meu!
Ce-mi place cand asezi frumos florile primite de la iubitul tau in cadru! :*
Norocul meu este că primesc mereu flori de la iubitul meu 😀