Buddha Bowl cu legume de vară și năut
Cea mai plăcută descoperire în restaurantele vegane din Berlin a fost Buddha Bowl cu legume în diverse combinații și alte minunății delicioase. Sunt atrasă de culori, de combinații inedite, dar și de un gust desăvârșit. Dacă meniul unui restaurant conține măcar un Buddha Bowl, atunci mă declar fericită.
De ce un Buddha Bowl cu legume?
La atelierul de anul trecut cu 5 tipuri de salate am pregătit un Buddha Bowl inedit cu accente thai, pe care ți-l voi dezvălui într-un articol viitor, dar îți las linkul aici să vezi despre ce vorbesc. Foarte probabil să încep să te bombardez cu rețete de Buddha Bowl, pentru că merită. Sunt o masă, de cele mai multe ori, complexă și completă. Și pentru că m-am angrenat la un curs de nutriție, mi-am propus să structurez ingredientele astfel încât să te poți bucura de nutrienți importanți pentru corpul tău.
Buddha Bowl cu legume – o masă inteligentă
Buddha Bowl poate fi și o masă în care ai strâns ingrediente din cămară pe terminate și ai pus ultimele legume din frigider. Sau știi că păstrezi la congelator leguminoase fierte sau o pungă cu mazăre de la mama din grădină pe care n-ai mai avut chef să o gătești. Buddha Bowl poate fi salvarea ta atunci când ai invitații și nu știi cum să-i mai surprinzi. Doar să-ți lași imaginația să curgă.
Ce facem cu frunzele legumelor?
Nimic nu se aruncă, chiar dacă ești obișnuit(ă) să mănânci doar morcovul, nu și frunzele lui. Fie le transformi într-o salată, fie le faci un suc sau un smoothie. La fel și cu frunzele de la sfeclă. Iar ca să nu se ofilească în frigider, le poți pune într-un pahar cu apă și le poți păstra ferme și verzi timp de 3-4 zile. Dar cu condiția să le tai un pic din tulpină și să schimbi apa zilnic.
Buddha Bowl cu legume de vară și năut
Ingrediente:
500 grame năut fiert (greutate după fiert)
2 sfecle mici
4 morcovi
1 legătură de sparanghel
4-5 frunze salată verde
2 cepe verzi
3-4 frunze de mărar
½ linguriță ulei, oțet și sare după gust pentru salată
Condimente pentru năut:
1 linguriță ulei pentru gătit
1 linguriță chimion pudră
½ linguriță boia dulce
½ linguriță usturoi granulat
sare după gust
1 lingură susan alb și negru
Condimente pentru sfeclă:
½ linguriță cimbru uscat
un praf de sare afumată
½ linguriță ulei pentru gătit
Condimente pentru morcovi:
½ linguriță za’atar (mix de cimbru uscat, susan prăjit, sumac și sare)
un praf de sare afumată
½ linguriță ulei pentru gătit
Condimente pentru sparanghel:
un praf de sare afumată
piper măcinat
1 lingură suc de limetă
½ linguriță ulei pentru gătit
Preparare:
Se încălzește cuptorul la 180°C (coacere intensă – aer fierbinte de sus). Năutul fiert se amestecă într-un bol cu uleiul și toate condimentele, apoi se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor pentru 20 minute.
Cu morcovii, sfecla și sparanghelul se procedează la fel: fiecare legumă se feliază (mai puțin sparanghelul) și se amestecă bine cu uleiul și condimentele, dar în boluri diferite, și se așează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se dau la cuptor pentru 20 minute la 180°C (coacere intensă).
Se pregătește salata, se toacă frunzele, ceapa și mărarul și se amestecă cu sare, ulei și oțet/suc de lămâie.
Într-un vas/bol mare se așază salata verde, năutul și legumele coapte.
Un gând despre “Buddha Bowl cu legume de vară și năut”