Inspirație pentru viață
Inspirație pentru viață

Pak choy sau varza chinezească

Pak choy sau varza chinezească

Alături de spanacul de apă și mangold, pak choy sau varza chinezească este în topul verziturilor care se alătură perfect ciupercilor shiitake. Bogată în vitamina A și vitamina C, pak choy se gătește rapid și este super delicioasă.

Shiitake, pak choy, orezCe e drept, se găsește cam greu, dar merită să vânturați câteva magazine bio sau cele de tipul cash&carry, sau mai bine de atât: cu cât pun mai mulți pe listă astfel de produse și se interesează de ele în stânga și în dreapta, cu atât avem șanse să le găsim și în magazinele noastre mai repede.

Zău că în astfel de momente îmi vine să mă apuc de grădinărit serios… E frustrant să vezi că supermarketurile din afară sunt pline de tot felul de legume și fructe pe care la noi le găsești sporadic sau spre deloc.

Pak choy_varza chinezeascaÎnsorita Thailanda este plină de minunății, m-aș întoarce acolo cu aceeași plăcere ca la casa părintească sau ca în casa bunicilor, e o poveste de dragoste dintre mine și natura frumoasă, dintre mine și oamenii zâmbitori, dintre mine și mirosul zilelor toride. Poate așa îmi explic atașamentul de tot ce înseamnă Thailanda, bucătăria lor, oamenii, străzile, nucile de cocos, agitația din zori și până noaptea târziu, lucrurile lor colorate de pe tarabe, mirosurile care se ridică din tigăile imense de la orice colț de stradă, palmierii înalți, mireasma de orez fiert pe care o emană champaka – o floare deosebită, dulceața de frangipani și zâmbetul larg al thailandezilor.

Ciuperci shiitakeLista e lungă și stăm până mâine să povestim. Așa că dragilor, dacă găsiți pak choy nu ezitați să vă cumpărați. Se prepară la fel de simplu ca orice verzitură. Se spală, se aruncă în tigaie cu ulei de susan și sos de soia, dar mai întâi părțile albe care necesită 2 minute de prăjit, apoi părțile verzi pentru încă un minut. Separat, 2 mâini de ciuperci shiitake spălate, scurse bine și tăiate, se trag la wokul încins bine, cu sos de soia și pastă de chili/fulgi de chili pentru 3-4 minute.

Orez cu aromă de trandafirCiuperchile shiitake și pak coy trase la tigaie se servesc cu o mână de orez fiert, eu am avut un orez cu aromă naturală de trandafir, primit din țările calde, de aceea e mai rozaliu.

Shiitake, orez, pak choyOameni frumoși, vă doresc să călcați pe pământul Thailandei și să trăiți experiențe unice, să învățați să zâmbiți din inimă și să respirați cele mai îmbietoare miresme.