Burger vegan cu sfeclă și cartof dulce
Ce poți face cu resturile de legume rămase de la sucuri? Cel mai bun burger vegan cu sfeclă și cartof dulce. Pe principiul nimic nu se aruncă, ci totul se reciclează îți dau cea mai bună soluție pentru pulpa de sfeclă roșie și morcov rămasă de la stors atunci când faci sucuri. Pregătește o punguță și pune pulpa rămasă în ea și bag-o la congelator pentru păstrare, asta în cazul în care nu te pui pe făcut burgeri vegani deja. Eu țin la congelator resturi de kale, morcov, sfeclă și orice îmi mai cade prin storcător și nu mă îndur să arunc.
Cred că cel mai mare avantaj pe care îl poți avea cu un storcător prin presare la rece este că îți pregătește pulpa de legume perfectă pentru burgeri sau chiftele vegane. De ce? Păi dacă te apuci să dai legume pe răzătoare (încep să am coșmaruri cu acest instrument) trebuie să le storci în primul rând de tot sucul din ele pentru că altfel va trebui să le legi cu o tonă de făină ca să le poți modela și așeza în tavă. Eu îmi doresc să limitez cât mai mult făina de orice fel în burgeri sau chiftele pentru că le schimbă gustul. Iar ce am pregătit aici, clar are gust de sfeclă, cu consistență plăcută dată de nuci și fulgii de ovăz, și dacă te gândești că este prea dulceag, am făcut un dressing pentru burger care merge perfect, inspirat din lumea mare a blogger-ilor culinari.
Burger vegan cu sfeclă și cartof dulce
Ingrediente:
Pentru burger:
300 grame cartof dulce copt și fără coajă (înainte de a fi copt cântărea 400 grame cu tot cu coajă)
150 grame sfeclă roșie rasă și stoarsă bine de suc (eu am folosit pulpa rămasă de la suc)
150 grame morcov ras și stors bine de suc (eu am folosit pulpa rămasă de la suc)
150 grame ceapă tocată mărunt
100 grame nuci deja hidratate minim 8 ore și mărunțite în robotul cu lama în S
50 grame fulgi de ovăz înmuiați timp de 30 minute în 100 ml apă fierbinte
2 lingurițe sumac pudră
1 linguriță usturoi granulat sau îl puteți înlocui cu 4-5 căței de usturoi zdrobiți
sare și piper după gust
Ingrediente extra pentru servirea burgerului:
chifle sau felii de pâine
1 avocado copt și zdrobit cu furculița, stropit cu lămâie, sare și piper
frunze de spanac
Dressing pentru burger:
1 linguriță pastă tahini
3-4 lingurițe suc de lămâie
2-3 căței de usturoi zdrobiți
sare
Preparare:
Pregătiți un vas măricel unde zdrobiți cartoful copt cu o furculiță, îl amestecați cu morcovii și sfecla rase, ceapa mărunțită bine, nucile și fulgii de ovăz înmuiați, apoi adăugați sumacul, piper și sare după gust. Veți obține o pastă moale pentru care nu veți avea nevoie de făină extra dacă urmați pașii următori.
Încingeți cuptorul la 180°C, într-o tavă întinsă puneți hârtie de copt și din pasta de burgeri obținută formați chifteluțe pe care le aplatizați și le așezați în tavă.
Burgerii se coc timp de 35 minute pe mijlocul cuptorului (coacere clasică, cu aer fierbinte de sus și de jos spre tavă). După 15 minute îi scoateți și îi ungeți cu ulei vegetal și îi băgați la loc. Opriți focul după cele 35 minute, deschideți larg ușa cuptorului pentru un minut, apoi închideți la loc și lăsați tava cu burgeri în cuptor. Nu se vor usca, pentru că aerul rece pătruns în cuptor și apa rămasă în burgeri se vor condensa și vor da un aspect de umed burgerilor.
Eu am făcut pur întâmplător acest lucru pentru că trebuia să plec de acasă și nu vroiam să ard burgerii și mi-au ieșit perfecți. Nu sunt uscați și nici nu se rup când îl luam din tavă.
Cum îi servim? Tăiați o chiflă în două pe rotund sau pregătiți două felii mici de pâine, așezați pe bază câteva frunze de spanac, apoi un burger sau 2, peste el bucăți de avocado zdrobite, apoi sosul cu tahini (se amesecă tahini, sucul de lămâie, usturoiul zdrobit și sare) și capacul de chiflă sau felie de pâine. Pe farfurie mai puneți și câteva măslinuțe care vor merge de minune. Burgerul dulce, sosul acrișor, măslinele sărate, mmm… mă duc să-mi pregătesc un burger.
2 gânduri despre “Burger vegan cu sfeclă și cartof dulce”
Felicitari pentru creatie! Superbe poze! Painea de unde este?
Mulțam fain! Pâinea este Sylvester Graham de la Vel Pitar. Aș fi vrut să folosesc chifle, însă cele disponibile în supermarket au nenumărate substanțe din cartea de chimie, așa că am apelat la vechi prieteni 🙂