Inspirație pentru viață
Inspirație pentru viață

Fasole în stil brazilian

Fasole în stil brazilian

Atunci când ai niște tipare bine fixate în creier, se nasc și niște mari întrebări sau niște mari refuzuri. Cam așa mi se întâmplă mie, dar bine că a mea curiozitate bate toate tiparele fixate în mintea mea. Fasolea în stil brazilian a făcut parte dintr-un tipar de al meu: când am văzut prima dată fasole boabe gătită fără roșii am zis: O nu, nu se poate, cred că nu are niciun gust! Ba are, și unul deosebit de bun.

Fasole în stil brazilian

Timp de aproape două săptămâni petrecute în țara latină m-am delectat cu fasole boabe gătită simplist și alături de ea o mână de orez integral, totul stropit cu suc de limetă. Excelent! Este preparatul meu favorit.

Brazilia mi-a oferit o serie de descoperiri culinare, am cunoscut oameni deosebiți, am trăit emoția fiecărei dimineți când norii se ridică ușor din văile reci, am văzut fructele crescând în arbori/arbuști pe care noi le cunoaștem doar de pe rafturile supermarketurilor și am luat cu mine energia locurilor sfinte.

Orez sălbatic

Fasole în stil brazilian

Ingrediente:

200 grame fasole boabe (neagră, roșie sau pestriță)

2 cepe potrivite

3-4 căței de usturoi

un vârf de cuțit de chimion pulbere

1 frunză de dafin

sare și piper după gust

50 grame orez fiert (ce tip preferați)

1 limetă

Preparare:

Fasolea boabe se spală bine în câteva ape, se lasă la înmuiat peste noapte, iar apoi se fierbe într-o apă nouă.

Într-o cratiță se pun ceapa tocată mărunt și usturoiul zdrobit și se „călesc” un minut într-o ceașcă de apă în care a fiert fasolea, se adaugă fasolea fiartă și scursă (apa rămasă nu o aruncăm încă), dacă mai este nevoie completăm cu apă pentru a nu se lipi. La 10 minute de fiert adăugăm chimionul, foaia de dafin, sarea și piperul și mai lăsăm pe foc pentru încă alte 10 minute pentru eliberarea aromelor. Dacă vreți mai mult sos, puteți adăuga din apa în care a fiert fasolea.

Se servește alături de orez fiert și se asezonează cu suc de limetă. Fasolea gătită astfel este grozav de bună. Brazilienii gătesc, de regulă, cu fasole pestriță denumită și pinto sau carioca, însă eu am ales fasolea roșie.

Fasole în stil brazilian cu orez

Lasă un comentariu

2 gânduri despre “Fasole în stil brazilian”