Pentru că am avut destule ploi sezonul acesta, au răsărit și gălbiorii, așa că nu am ezitat și i-am preparat cât se poate de simplu. Vă prezint gălbiori la tigaie cu mult usturoi și ceapă verde și pătrunjel parfumat.
Gălbiorii se mai numesc și ciuperci Chanterelle și vin cu un pachet nutrițional bogat: conțin o parte din complexul de vitamine B, vitamina D, zinc, cupru, potasiu, seleniu și fibre.
Niacina sau vitamina B3 este o vitamină solubilă în apă, scade nivelul de zahăr din sânge și ajută la procesarea grăsimilor din corp. Deficiența de niacină poate fi marcată de slăbiciune musculară generală, afecțiuni ale pielii și probleme la nivelul digestiv, dar putem o preveni prin consumul de cereale integrale, alune, spanac, broccoli, sparanghel și ciuperci, bineînțeles.
Seleniul este răspunzător pentru buna noastră dispoziție, iar nucile, pe lângă minunatele ciuperci Chanterelle, conțin o cantitate importantă de seleniu. Surprinzător poate, dar și usturoiul conține seleniu și ce mai crezi?… disputatul calciu.
Pe lângă gustul și consistența lor foarte plăcută, sper că și informațiile nutriționale să te convingă să alegi, când ai ocazia, o porție de gălbiori la tigaie.
Gălbiori la tigaie
Ingrediente:
1kg ciuperci gălbiori
4 fire ceapă verde
4 fire usturoi verde
1 legătură de pătrunjel
sare, piper
Preparare:
Gălbiorii se spală bine, se taie cozile și apoi în două dacă sunt mai mari, se pun într-o cratiță/tigaie non aderentă cu un strop de apă (opțional) și se presară cu sare și se lasă la scăzut pe foc mediu.
Spre final, când apa din ei este aproape evaporată, se adaugă piper măcinat, se pune ceapa și usturoiul verde tocate mărunt, se lasă 1 minut pe foc, apoi se adaugă și pătrunjelul mărunțit.
Merg excelent cu mămăliguță caldă.
Cum prepar mămăliga?
Ingrediente:
700 ml apă
200 grame mălai
½ linguriță sare
Preparare:
Într-o cratiță non aderentă pun apa la fiert. Când apa începe să fiarbă pun sarea și apoi torn mălaiul puțin câte puțin și amestec continuu cu un tel. Las amestecul să fiarbă timp de o oră la foc mediu spre mic cu capacul pus și amestec cu o lingură de lemn la 15-20 minute.
Un gând despre “Gălbiori la tigaie”