Poftă de… iahnie de fasole

Poftă de… iahnie de fasole

În ultima perioadă ciorba de fasole se repeta în mod ciudat de îndrăzneț la mine în bucătărie. Așa că poftind la o iahnie de fasole cu mult sos de roșii și ceapă roșie, m-am pus pe treabă. În afară de lungul proces de înmuiere și fierbere, cred că este un fel de mâncare nu prea pretențios. Voi ce ziceți?

Iahnie de fasoleFasolea are o reputație bună în rândul vegetarienilor pentru că are un conținut de proteine demn de luat în considerare – 7,3 grame per 100 grame*, adică 15% din necesarul zilnic. Indicele glicemic este mic, deci ne ajută dacă vrem să mai scăpăm de extra bagaj adipos, conține folați, fier, magneziu, potasiu, cupru, mangan, plus fibre.

Lipsa fierului din sânge duce la anemie, el este responsabil pentru transportul și eliberarea oxigenului în corp prin sânge. Ajutat de cupru, noroc că fasolea îl conține și pe el, acest proces de oxigenare se desfășoară ca la carte.

Cine s-ar fi gândit că o banală farfurie cu iahnie de fasole ne oferă atâtea substanțe nutritive? Pe majoritatea, fasolea îi duce cu gândul la diverse „turbulențe” atmosferice, dar iată cât este de sănătoasă.

Iahnie de fasole ceapă roșie

Iahnie de fasole

Ingrediente:

500 grame de fasole albă uscată

700 grame de roșii conservate natural (sare, apă, ardei iute, tarhon, borcanul a fost fiert pentru etanșeizare) – puteți pune mai puține roșii dacă considerați că e o cantitate prea mare

3 cepe roșii

3 morcovi potriviți

3-4 linguri de pastă de ardei roșu (ardei roșu mărunțit bine, sare, fiert în borcan până la etanșeizare)

1 legătură pătrunjel verde

1 linguriță de boia dulce

câteva boabe de piper

câteva semințe de chimen

Preparare:

Se spală fasolea în 2-3 ape, se lasă la înmuiat peste noapte (în cazul de față a stat doar 6 ore și a fost perfectă, depinde și cât este de veche), se scurge de apa în care a stat la înmuiat reînnoind-o și se pune la fiert. Eu am aruncat primele două ape după ce a dat fasolea în fiert, păstrând-o doar pe a treia în care am aruncat câteva semințe de chimen (bune contra „turbulențelor”) și când a fost aproape fiartă am pus morcovul tocat.

Am fiert separat ceapa roșie tocată, am adăugat peste ceapă roșiile conservate tăiate cuburi și le-am pus peste fasole când aceasta din urmă era aproape gata. Au mai fiert 10 minute împreună cu piperul, boiaua și pasta de ardei roșu, iar la final am adăugat pătrunjel tocat.

Se servește cu plăcere!

Iahnie de fasole fără carne

http://www.healwithfood.org/health-benefits/white-beans-navy.php *

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=88

Lasă un comentariu