Ciorbiță de cartofi

Ciorbiță de cartofi

Banal de simplă și atât de… populară! Ciorbiță de cartofi nu vrem că ne-am săturat de ea. Nici în meniurile restaurantelor n-o mai găsești. Cartofi? Poate prăjiți, ciorbă nu. Și așa mai departe.

Ciorbiță de cartofiDragilor, ce face diferența dintre tipica ciorbă de cartofi și ciorbița mea de cartofi este că am pus în ea ingrediente din grădina mamei mele: roșii rumene și frumoase puse la păstrat la borcan împreună cu gogoșari grăsuți și ardei pișcători, praz mândru și înalt și o pastă de ardei roșu pregătită cu grijă de a mea mamă.

Dragele noastre mame, dacă n-ar fi ele… ne-am pune noi pe treabă.

Ciorbiță de cartofi și legătură de pătrunjelPentru ciorbița de cartofi pun la fiert doi litri de apă, arunc în oală un praz tăiat rondele, un morcov potrivit și mărunțit și doi cartofi rotunjori tăiați cuburi. Când legumele sunt aproape fierte, adaug roșiile la borcan și pasta de ardei roșu și mai las să fiarbă 5-10 minute. După ce opresc focul, arunc în ciorbiță o cană de zeamă de varză murată. Tot de la mama 🙂 Verdeață după plăceri, sare și 1-2 linguri de ulei de măsline azvârlite în oală sau direct în farfurie când serviți la masă.

Ciorbiță de_cartofiPentru că v-am pomenit de pasta de ardei roșu făcută de mama, sunt datoare cu câteva explicații. Ardeii roșii cruzi sunt dați prin mașina de tocat, puși la borcan cu sare și borcanul se fierbe până se etanșeizează. Roșiile pentru gătit le amestecă cu gogoșari tocați, uneori pune și dovlecei, ardei iuți, verdețuri, sare și aceeași procedură de etanșeizare. Acolo e magia pentru a vă bucura până la vara viitoare de legume crescute frumos și sănătos.

Varză murată și pătrunjelAm ținut să aduc în rândurile din față această ciorbiță tocmai pentru faptul că noi încă ne putem produce propriile legume extrem de bune și ne putem bucura de gustul lor intens și delicios, uitat de foarte mulți străini. Și dacă ai voștri nu au o grădină apelați la prieteni sau dați o fugă în afara orașului, în zona de sate, și vă luați legume bune de la țăranii harnici.

Eu am servit o porție generoasă de ciorbiță de cartofi cu varză murată tăiată fâșii.

Mulțumesc, mamă, pentru farfuria cu mâncare gustoasă!

Lasă un comentariu

4 gânduri despre “Ciorbiță de cartofi”