Obișnuim să facem anumite lucruri doar de dragul unor persoane sau în zile mari din an, pe fugă sau fără să ne bucurăm prea mult de ele. Astăzi, pentru că e o zi mohorâtă și ploioasă, am ales să fiu o regină la mine în bucătărie. De ce? Pentru că am gătit japchae cu shiitake.
Japchae sau mâncarea regelui cu shiitake
Japchae sau mâncarea regelui este un mix de legume și noodles din cartofi dulci. Un fel de mâncare ce a cucerit papilele gustative ale unui rege coreean, încă din secolul XVII. Și pe ale noastre, cât de curând! 🙂
Orice zi poate fi o ocazie frumoasă, orice moment poate avea o însemnătate pentru noi, așa că n-am lăsat vremea de afară să fie o ocazie tristă cum de altfel suntem învățați să credem. Soarele este tot sus pe cer, doar că noi ținem cu tot dinadinsul să îl lăsăm acoperit de nori. Asta da tristețe!
Hai cu mine în bucătărie să dăm norii la o parte și să ne bucurăm de restul zilei!
Se ia un buchet verde de broccoli, doi morcovi roșcovani potriviți, o mână măricică de ciuperci shiitake. Pentru cei cu mâini delicate puteți trișa cu un castron drept măsură. Usturoi cât vă place, ghimbir cât suportați, toate aceste delicatese trase nebunește la tigaie în ulei de susan și sos de soia tamari timp de 10-15 minute. Între timp, în oala cu apă clocotită aruncați fără milă noodles din cartofi dulci sau orice alt timp de noodles aveți la îndemână. Când totul e gata, pentru încă 5 minute combinăm legumele și noodles. Le mai amețim deasupra focului ca să se împrietenească și le înfrumusețăm cu semințe de susan.
Finalul cred că vi-l închipuiți: sunteți deja la masă, savurați un platou de mâncare regească și n-ați uitat că soarele este încă pe cer. Și dacă s-a făcut prea târziu, mâine dimineață garantat va fi și va zâmbi printre nori sau chiar cu gura pâna la urechi.
Poftă bună, Alteță!