Mucenici moldovenești de post
Tradițiile sunt cele mai frumoase, iar bucuria unei sărbători este inegalabilă. Îmi aduc aminte cum așteptam cu sufletul la gură să dau iama în mucenicii moldovenești făcuți de mătușa mea. Era o gospodină desăvârșită, avea în casă tot ce trebuie, și pregătea până și mucenici muntenești, cu toate că ea era o moldoveancă stabilită în capitală.
Copilăria mea împărțită între capitala betonată și câmpiile împădurite din Giurgiu este marcată de cele mai frumoase obiceiuri păstrate de ai mei: colacii calzi și lipicioși făcuți de nașa, așa cum îi spuneam mătușii mele, supa caldă de mucenici aromată cu scorțișoară și nucă măcinată și diminețile friguroase în care plecam la biserică cu mamaie sau o așteptam cuminte în casă, ascultând focul care trosnea în sobă și dezmierdând pisicile venite înfrigurate de afară.
Precum amintirile din copilărie, tradițiile sunt hrana noastră sufletească, sunt parte din noi și din neamul românesc, sunt ceea ce purtăm cu noi generații la rând și împărtășim cu ceilalți. Cei 40 de Mucenici sunt sărbătoriți pe data de 9 martie și au fost soldați creștini care au pătimit pentru credința lor, iar astăzi sunt sărbătoriți datorită suprapunerii cu anul agricol tradițional dând startul multor obiceiuri de primăvară.
Îmi place să sărbătoresc Mucenicii așa cum o făcea și mătușa mea: cu mucenici moldovenești unși cu sirop dulce și nucă și cu mucenici muntenești fierți cu scorțișoară.
Rețeta de mucenici moldovenești este preluată de pe blogul Laurei Adamache și adaptată un pic după preferințele mele.
Mucenici moldovenești de post
Ingrediente:
500 grame făină tip 650
260 ml lapte vegetal (am folosit lapte de soia)
70 grame ulei de cocos
80 grame de zahăr brun (am folosit melasă de la Solaris)
25 grame drojdie proaspătă
un praf de sare
nucă măcinată și sirop pentru uns colacii (siropul poate fi nectarul de cocos, siropul de agave, etc)
Preparare:
Drojdia se amestecă cu o linguriță de zahăr până se transformă într-o pastă lichidă. Făina se cerne într-un vas potrivit, se amestecă cu melasa și coaja de lămâie, apoi se toarnă drojdia, uleiul și laptele vegetal și se amestecă bine până se formează o cocă. Praful de sare îl puneți după ce ați format coca. Dacă nu folosiți melasă, atunci dizolvați zahărul în laptele vegetal încălzit ușor. Dacă doriți să iasă mai dulci, atunci măriți cantitatea de zahăr. Eu i-am vrut mai light, iar cei care i-au degustat au pus un pic mai multă miere când i-au uns.
Frământați aluatul 10-15 minute, apoi se lasă la dospit timp de o oră, acoperit cu șervet și într-un loc cald.
După o oră, se ia aluatul și se împarte în 8 părți, fiecare parte se modelează într-un opt, se așează în tavă și se lasă la crescut încă o oră.
Încălziți cuptorul la 180°C și coaceți colacii timp de 15-20 minute (coacere intensivă).
După ce s-au mai răcit, îi ungeți cu sirop și presărați nucă măcinată pe ei.
2 gânduri despre “Mucenici moldovenești de post”
Cei mai buni mucenici!
Rețeta de mucenici moldovenești de pe blogul Laurei Adamache este super, iar uleiul de cocos dă un plus gustului. 🙂