Supă cremă din cartof dulce
Ador supele cremă și orice ingredient din sfera vegetalelor se poate transforma într-o supă cremă delicioasă. În această supă cremă din cartof dulce am combinat două ingrediente care punctează nota specială a supei: ghimbir și cimbru.
Am un sertar întreg de borcane cu condimente, iar uneori îmi este greu să aleg din ele. Dar ca să-mi fie mai ușor, plec de gust. Mă gândesc cum pot să echilibrez dulceața cartofului dulce și ce notă să-i ofer mâncării. Așa că am ales ghimbirul pentru un gust ușor picant, cimbrul pentru a-i da un pic de suflu românesc și un strop de fenicul pentru savoare.
Proprietățile cimbrului și ghimbirului
Despre cimbru avem cuvinte de laudă. La fel ca și semințele de fenicul, ajută în stările de balonare, în digestie și este un bun stimulant al bilei.
Ghimbirul este un tonic bun și un analgezic natural, antiinflamator și bun în stările de vomă.
Sunt multe cuvinte de înșirat despre aceste două ingrediente, însă cantitatea și constanța cu care sunt ele consumate determină starea noastră de sănătate în raport cu ele.
Cartoful dulce și absorbția vitaminei A
Cartoful dulce iese în primul rând datorită cantității de vitamina A conținută. Vitamina A este o vitamină care se absoarbe cu ajutorul grăsimilor, de aceea uleiurile folosite în mâncăruri sunt benefice. Însă modul în care alegem să folosim un ulei face diferența.
Întotdeauna este bine să alegem un ulei bun, un ulei care nu va fi procesat termic. Investește într-o sticlă de ulei sănătos, din surse sigure și procesat la rece, fără să-i fie alterate proprietățile.
Ce facem cu acest ulei? Îl adăugăm la final, atunci când punem supa în farfurie și suntem gata să o mâncăm. Gustul uleiului va fi același, pentru că nu a fost încălzit, și va facilita absorbția vitaminei A din cartoful dulce.
Per 100 grame de cartof dulce se găsește vitamina A cât pentru necesarul unei zile.*
Recomand această supă pentru mijlocul zilei alături de un fel de mâncare consistent sau pentru o cină ușoară alături de o salată din frunze verzi. Cartoful dulce are un indice glicemic mediu spre mare dacă este copt sau prăjit și un indice glicemic mic atunci când este fiert. Indicele glicemic ne arată cât de repede, moderat sau lent crește nivelul zahărului din sânge.
Supă cremă din cartof dulce
Ingrediente:
600 ml apă
1 cartof dulce mare (425 grame a cântărit cel folosit de mine în rețetă, după curățare de coajă)
1 păstârnac potrivit (75 grame)
1 ceapă (75 grame)
1 cub mic de ghimbir proaspăt (5 grame)
1 linguriță rasă de cimbru uscat
¼ linguriță semințe de fenicul
½ linguriță boia dulce
sare după gust
1 linguriță ulei de măsline presat la rece
vlăstari sau alte verdețuri
Preparare:
Cartoful dulce se curăță de coajă, se spală și se taie cuburi. Ceapa se curăță și se taie în bucăți măricele. Păstârnacul se spală și se taie cuburi (nu l-am mai cojit, doar l-am curățat de pete). Ghimbirul se spală și se curăță de coajă. Toate ingredientele enumerate anterior se pun într-un vas acoperit cu cei 600 ml de apă la fiert, se adaugă cimbrul, semințele de fenicul și boiaua dulce pentru 15-20 minute. Când legumele au fiert, se adaugă sarea și se blendează supa cu ajutorul unui blender de mână sau într-un blender cu cuvă.
În farfurie poți adăuga ulei de măsline presat la rece pentru a ajuta digestia și pentru a facilita absorbția vitaminelor liposolubile și poți orna cu vlăstari sau alte verdețuri preferate.
*https://authoritynutrition.com/