Tort raw vegan cu ceai matcha
Când mi se pune pata pe câte un ingredient, păi nu mai scapă din mâinile mele. Așa și cu ceaiul matcha! Am vrut neapărat să fac un desert cu el, nu doar să mă bucur de el sub formă de ceai cald sau latte vegan cu matcha. Și iată ce mi-a ieșit: un tort raw vegan cu ceai matcha.
Matcha love!
Tortul a trecut deja testul cu 2 clienți exigenți. A primit nota 10+ pentru finețe și cremozitate, pentru gust echilibrat și inedit și pentru aspectul plăcut. Mie mi-a plăcut să mă joc cu aromele, să îi dau un gust plăcut de caramel datorită curmalelor Medjool care sunt de neegalat (doar 4 curmale am folosit pentru bază) și să îl ornez după cum mi-au picat ingredientele în mână.
Tort raw vegan cu ceai matcha
Ingrediente:
Pentru bază:
150 grame migdale hidratate 8h
100 grame curmale fără sâmbure (eu am folosit 4 curmale mari Medjool)
50 grame fulgi de cocos
10 grame cacao sau 1 linguriță cu vârf
2 lingurițe extract de vanilie sau 1/2 linguriță pastă de vanilie
Pentru cremă:
300 grame caju hidratat 8h
120 grame sirop de arțar
60 grame ulei de cocos topit la maxim 42-45°C
40 grame unt de cacao topit la maxim 42-45°C
5 grame ceai matcha sau 1 linguriță cu vârf
3 lingurițe extract de vanilie sau 1/2 linguriță pastă de vanilie
Preparare:
Baza se obține prin măcinarea migdalelor într-un blender de mare viteză sau cu ajutorul unui robot de bucătărie, dar păstrând bucăți mai mari, apoi se adaugă curmalele tocate mărunt (dacă sunt uscate le înmuiați, cele Medjool sunt moi și cremoase și nu necesită înmuiere) și restul de ingrediente și se mixează până obținem un amestec bun de întins în tavă (nu cremă fină).
Crema se obține prin mixarea caju-ului împreună cu toate ingredientele lichide (sirop arțar, ulei cocos, unt cacao și extract vanilie), apoi se adaugă pudra de matcha și se omogenizează.
În cazul în care nu aveți un blender de mare viteză veți avea nevoie de mai mult lichid (puteți adăuga lapte vegetal) sau de mai mult timp pentru mixarea ingredientelor sau de cantități mai mici pentru a nu solicita prea mult motorul blenderului.
Baza obținută se așează într-o tavă cu diametrul de 17-19 cm, apoi se toarnă crema și se dă la congelator pentru câteva ore.
Pentru ornat am folosit fulgi de cocos, bucăți de ananas deshidratat, ciocolată vegană și nuci pecan.
2 gânduri despre “Tort raw vegan cu ceai matcha”