Galette cu praz și năut
Dragilor, cum ar fi masa de Crăciun fără galette cu praz și năut? Aceste minunății de mini plăcinte, mai pe românește, sunt originare din Franța și sunt, în general, dulci. Eu le-am transformat într-un fel principal în care am pus praz și năut fiert. Rețeta aceasta am purtat-o până la Potluck Veggie, organizat de Delia Popa și a fost un succes.
La potluck am dus-o spre degustare, însă galette cu praz și năut a ajuns și în #vegthemag, o super revistă cu rețete vegetariene și vegane realizată de Andreea Crăciun, pe care te invit să o răsfoiești.
Inspirație pentru meniul vegetarian de Crăciun
Dacă nu aveai inspirație pentru masa de Crăciun, ei bine acum sper că te-am convins. Și nu te da bătut(ă) din cauza prazului, poate nu-ți place sau poate nu ești vreun(o) împătimit(ă) pentru că de acum încolo sigur îl vei adora. Cel puțin în această rețetă! 🙂
Eu deja mă pregătesc să merg la cumpărături pentru a mă aproviziona cu praz și poate găsesc și crenguțe uscate de cimbru românesc.
Spor la bucătăreală de Crăciun!
Galette cu praz și năut
Ingrediente:
Pentru compoziție:
700 grame praz curățat și tăiat bucăți
200 grame năut fiert
2 lingurițe cimbru uscat
1 linguriță boia dulce
sare afumată, după gust
1 lingură ulei de măsline
Pentru aluat:
300 grame făină albă spelta + extra pentru întins foile
150 – 170 ml apă călduță
3 linguri ulei de nucă
½ lingură de oțet de mere
un praf de sare
Preparare:
Prazul tăiat bucăți se călește în uleiul de măsline la foc mediu timp de 15-20 minute împreună cu cimbrul uscat, boiaua dulce și sarea afumată. Surplusul de apă se scurge, apoi prazul călit se amestecă cu boabele de năut fiert și se lasă la răcit.
Cât timp se călește prazul, se pregătește aluatul astfel: într-un bol se pune făina, sarea, oțetul, uleiul de nucă și apoi se toarnă treptat apa călduță. Se folosește o spatulă de silicon pentru a amesteca aluatul, iar când ingredientele s-au legat se frământă aluatul pentru omogenizare.
Aluatul se împarte în 4 părți egale, se întind foi mari cam cât 2 palme alăturate și se umplu cu praz și năut. Se lasă o margine de aluat care se va plia peste compoziție, dar nu să o acopere complet, iar din loc în loc se apasă cu degetele pentru a se forma un pliu bine lipit.
Galetele cu praz și năut se coc la cuptor timp de 45 minute la 180°C cu setarea coacere convețională (aer fierbinte sus și jos) și spre final se poate seta cuptorul pe coacere intensivă (aer fierbinte ventilat pe sus) pentru o crustă maronie.
Trucuri pentru a nu risipi mâncarea
Tips: Foaia de aluat se umple cu compoziția pe hârtie de copt așezată în tava pregătită pentru copt pentru că altfel va fi greu de transferat de pe masa de lucru în tavă.
Un mic sfat pentru a nu risipi mâncarea: când se curăță prazul de frunzele uscate, acestea se toacă mărunt și se compostează împreună cu hârtie sau carton. Frunzele de praz sunt bogate în nitrogen, iar cartonul sau hârtia în carbon, astfel se obține un compost echilibrat din punct de vedere nutritiv.
#nurisipeialimentare





