Supă cremă de ciuperci
La mulți ani, dragă cititorule! Bine ai venit pe blogul meu, te încânt la început de an cu o supă cremă de ciuperci cu iz exotic. Majoritatea prepară supa cremă de ciuperci cu smântână clasică, însă eu am vrut o supă vegană de ciuperci cu o dulceață discretă de lapte de… cocos. Ce zici? Pare interesantă?
Bineînțeles că puteam să optez să adaug smântână de caju în supă, însă am fost tentată să dau alt gust supei și să te port cu gândul în țările calde, unde nucile de cocos fac plajă de sub frunzele cocotierului, iar ardeii chili se înroșesc în razele fierbinți ale soarelui. Ce-i drept, îmi este cam dor de vară și mă gândesc intens la ea, însă acum mă încălzesc cu o supă fierbinte de ciuperci și aștept cuminte primăvara, și apoi vara care vine cu multe bunătăți pentru noi. Tu la ce te gândești acum?
Hei! Cineva mic și pufos a venit să-mi aducă gândurile din țările calde și s-a cuibărit discret pe mâna mea dreaptă, iar pentru a scrie acest articol fac eforturi mari pentru a nu o deranja prea mult. Vrei să o cunoști? Este vedeta untului de arahide.
Supă cremă de ciuperci
Ingrediente:
500 grame ciuperci champignon albe sau brune
200 ml lapte de cocos
100 grame praz
100 grame țelină rădăcină
2 căni de apă
1 linguriță cimbru uscat
1 linguriță usturoi granulat sau 6-8 căței de usturoi
½ linguriță piper sichuan sau piper obișnuit
un praf de chili
sos de soia sau sare, după gust
½ linguriță mix de „7 Taste Chili Powder” (conține 70% boia picantă sau chili, 14% susan alb semințe, 6% coajă rasă de portocală, 3% piper, 3% sare, 4% pudră de lemn dulce)
Preparare:
Într-un vas se pun 2 căni de apă la fiert, iar când apa dă în clocot se pun ciupercile, țelina tăiată cuburi și prazul tocat și se lasă la fiert pentru 10-15 minute. Înainte de a stinge focul se adaugă laptele de cocos și se lasă totul la fiert pentru încă 2-3 minute. La final adăugăm toate condimentele și potrivim gustul cu sos de soia sau sare, apoi se mixează supa în blenderul cu vas sau cu ajutorul celui de mână. Dacă alegi să pui în supă usturoi crud, pune-l în vasul de mixare.
Recomandare:
Încearcă mixul meu de condimente „7 Taste Chili Powder” pentru că are un gust deosebit și exotic. Îl poți folosi atunci când prepari supe, grill-uri de legume, mâncăruri la cuptor sau pentru stir fry (tras rapid în tigaia încinsă). Eu l-am achiziționat dintr-un magazin din afară, însă este foarte ușor de făcut dacă respecți proporțiile, spre exemplu pentru 50 grame:
- 70% boia picantă sau chili
- 14% susan alb semințe
- 6% coajă rasă de portocală
- 3% piper
- 3% sare
- 4% pudră de lemn dulce.